Ce urmează după demisia Guvernului Chicu? Igor Dodon consideră că sunt posibile 2 scenarii

Președintele în exercițiu, Igor Dodon spune că demisia Guvernului Chicu este o decizia asumată de către echipă imediat după turul doi al alegerilor prezidențiale. Potrivit lui Dodon, demisia Guvernului nu vine urmare a presiunilor făcute de către cetățeni și nici protestele agricultorilor. Totodată, președintele spune că perioada următoarea, lucrurile ar putea fi puse în aplicare după 2 scenarii. Declarațiile au făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Moldova 1

Foto: UNIMEDIA

„Imediat după alegerile prezidențiale din turul doi am discutat cu echipa, cu speakerul Parlamentului și prim-ministrul despre această decizie. Este o decizie asumată de echipă. Am decis să aprobăm cele mai importante legi și apoi să fie demisia. Noi am considerat că este momentul să declanșăm alegeri anticipate. Noi am mai avut proteste și mai mari și moțiuni de cenzură. Aceasta a fost o decizie pare care am luat-o doar în contextul declanșării alegerilor parlamentare anticipate”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a prezentat și două scenarii pentru perioada care vine. Este vorba despre o foaie de parcurs pentru declanșarea alegerilor anticipate și demisia Guvernului.

„După demisia Guvernului, președintele în exercițiu care mâine depune jurământul, conform Constituției trebuie să înceapă discuții cu fracțiunile parlamentare. Începând de mâine, când toată responsabilitatea va cădea pe Maia Sandu. De aceea, de mâine începe discuții. Și sunt câteva soluții, sau discută despre foaie de parcurs pentru dizolvarea Parlamentului și asta se poate întâmpla în 3-4 luni și anticipate în mai, sau discută despre numirea unui noi Guvern, de tranziție, cum vreți. Dacă nu înaintează pe nimeni, cred că e „uzurparea puterii în stat”. Conform Constituției, trebuie să își facă funcția sa, să discute cu fracțiunile și să înainteze un candidat, chiar dacă nu este agreat de fracțiuni. Poate fi un consilier.

Până la numire unui alt Guvern, miniștrii rămân interimari, dacă ei acceptă. Premierul va anunța dacă rămâne. De aceea va fi o perioadă importantă”, a conchis Dodon.

Guvernul Chicu, învestit în noiembrie 2019, va demisiona astăzi, în ziua în care Parlamentul urma să examineze o moțiune de cenzură. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă, organizat șeful statului în funcție, Igor Dodon, în ultima sa zi de mandat prezidențial.


Pub