Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Brexit-ul final

Brexit-ul final

Marea Britanie a părăsit UE aproximativ un an în urmă. Pe 31 decembrie se încheie perioada de tranziție, iar din 1 ianuarie se introduc noi reguli de migrație de muncă și studențească.

Marea Britanie a ieșit din UE pe 31 ianuarie 2020. Libera circulație între Marea Britanie și UE se va încheia pe 31 decembrie, iar deja de pe 1 ianuarie Marea Britanie va implementa un sistem de imigrare bazat pe puncte (PBS) care va viza atât cetățenii UE, cât și cetățenii țărilor terțe. Se vor lua în seamă abilitățile și talentele, și nu țara de origine a imigranților.

Dacă vorbim în termeni generali, atunci schimbările în politica migrațională a Regatului Unit sunt colosale. Pentru migrația de muncă și studențească solicitantul va trebui să primească o viză. Pentru astfel de imigranți va apărea o taxă medicală anuală, ei nu vor putea beneficia de prestații sociale – locuințe sau garanții de șomaj. Pentru turiști, regulile nu se vor schimba prea mult – se va putea călători liber în Marea Britanie pe o perioadă de până la 6 luni.

Cum va funcționa noul sistem?

Începând cu 1 ianuarie, cetățenii UE vor trebui să îndeplinească anumite cerințe pentru a studia sau a lucra în Marea Britanie. Va trebui să treacă anumite controale, inclusiv cazierul juridic. Acest lucru e valabil doar în cazul migrației pe termen lung. Cetățenii UE vor putea vizita Marea Britanie și în continuare timp de până la 6 luni fără viză, inclusiv pentru turism, vizite de familie și prieteni sau evenimente de afaceri, de exemplu conferințe.

Pentru migrația pe termen lung în Marea Britanie, solicitantul va trebui să depună cerere și să dovedească că corespunde cerințelor și a obținut suficiente puncte pentru viza la care pretinde. Cardurile de viză vor fi disponibile în acest an.

Majoritatea oamenilor vor putea aplica pentru viză printr-o aplicație specială pentru smartphone, dar unii vor trebui să viziteze Centrul de Vize. Solicitanții de viză vor trebui să achite taxa de viză și taxa medicală de imigrare, care permite adresarea la Serviciul Național de Sănătate.

Lucru în Marea Britanie

Începând cu luna ianuarie 2021, pentru a putea lucra în Marea Britanie sunt prevăzute următoarele vize și cerințe:

Viza angajatului calificat (Skilled Worker visa) se eliberează dacă:

– solicitantul are o ofertă de la angajator cu licență Home Office;

– angajatorul este dispus să plătească salariul minim corespunzător – cel mai adesea este de 26.500 de lire sterline (aproximativ 29.285 de euro) pe an;

– solicitantul cunoaște limba engleză cel puțin la nivelul B1;

Dacă salariul unui angajat este mai mic de 26.500 de lire sterline, dar nu mai puțin de 20.480 de lire sterline, este posibil ca solicitantul să aplice pentru o viză de angajat calificat, dar în acest caz vor fi necesare documente suplimentare:

– în cazul în care profesia este inclusă în lista celor deficitare;

– există o diplomă de doctorat în domeniul locului de muncă solicitat;

– pentru începători, cerințele salariale sunt cu 30% mai mici decât pentru profesioniștii cu experiență.

Vază pentru medici

Medicii, asistenții medicali și alți profesioniști din domeniul sănătății din străinătate, având o ofertă din partea Serviciului Național de Sănătate, a sectorului de asistență socială sau a companiei care furnizează servicii de sănătate, pot beneficia de viză. Astfel de lucrători trebuie să cunoască limba engleză și să îndeplinească cerințele impuse specialiștilor calificați. Astfel de persoane pot aplica pentru programul de sănătate și îngrijire.

Pentru aceste persoane eliberarea vizei va fi cu taxe reduse și în regim accelerat.

Viza de talent internațional (Global Talent)

O astfel de viză este destinată celor mai calificați specialiști și permite solicitantului să venă în Marea Britanie chiar și fără o ofertă de muncă. Această viză este destinată pentru lideri mondiali recunoscuți și cercetători în domeniile științelor umaniste, inginerie, artă (inclusiv cinema, design vestimentar și de arhitectură) și a tehnologiei digitale. Cunoștințele acestor oameni ar trebui să îmbunătățească economia și societatea din Marea Britanie.

Vize alternative de lucru

Marea Britanie va oferi, de asemenea, o serie de alte vize – de exemplu, pentru start-up-uri, sportivi, reprezentanți ai cultelor religioase sau din domeniul artelor.

Ce se va întâmpla cu migranții deja existenți?

Cetățenii UE care au trăit în mod constant în Marea Britanie în mod legal timp de cinci ani înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, ar putea depune documente pentru a obține un permis de ședere permanentă în Marea Britanie. Perioada de tranziție se va încheia pe 31 decembrie 2020. Până în acest moment cetățenii țărilor UE din Marea Britanie vor trebui să obțină un permis de ședere permanentă sau temporară.

Cetățenii UE care au sosit în Marea Britanie până în 2020 pot depune o cerere de ședere temporară și cu acest document să rămână în țară până când se va încheia mandatul de ședere de cinci ani în țară, după care va fi posibil să se depună actele pentru un permis de ședere permanentă. Membrii familiilor migranților, care vor ajunge până la 31 decembrie 2020 în Marea Britanie, vor putea, de asemenea, să solicite statutul de rezident permanent după 5 ani de ședere în Marea Britanie.

Membrii apropiați ai familiilor vor putea să se alăture cetățenilor UE în Marea Britanie și după ieșirea țării din UE. Este important ca relațiile de rudenie să existe până la data de 31 decembrie 2020.

MAE al Lituaniei notează că așa-numita perioadă de grație – termenul de depunere a documentelor pentru statutul de rezident pe termen lung al Marii Britanii, este de 6 luni după încheierea perioadei de tranziție și 3 luni pentru cei care se vor alătura cetățenilor UE din Marea Britanie ca membri ai familiei. Perioada de grație va dura deocamdată de la 1 ianuarie până la 30 Iunie 2021, dar poate fi prelungită.

Cetățenii Uniunii Europene, care au deja un permis de ședere permanentă în Marea Britanie, vor trebui să-l schimbe pentru un nou document care confirmă statutul de rezident pe termen lung al Regatului Unit. Această schimbare va fi gratuită și cererea poate fi trimisă prin Internet.