‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Prețurile pentru porumb și soia înregistrează creșteri importante

Piața mondială agricolă: Prețurile pentru porumb și soia înregistrează creșteri importante

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața Europeană

Piețele financiare precum Euronext sau CME se vor deschide doar pentru jumătate de sesiune mâine, 24 decembrie și se vor închide pe 25 decembrie.

Pe arena internațională, Iordania, care lansase o cerere de oferte pentru 120.000 de tone de orz furajer, tocmai a anulat-o.

Potrivit Agritel, în Marea Britanie, ministrul agriculturii a declarat o recoltă de grâu în 2020 de 9,66 milioane de tone, mai puțin comparativ cu puțin peste 10 milioane estimate încă acum două luni. Producția de orz este, de asemenea, revizuită în jos: la 8,12 milioane față de 8,36 estimate în octombrie. Cea mai spectaculoasă scădere a producției a fost înregistrată pentru rapiță – 1,04 milioane de tone, mai puțin cu peste 40% față de anul trecut.

Cotații Euronext:

Prețul pentru canola continuă să crească, fiind aproape de cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani. Majorări au fost înregistrate și pentru rapiță.

Petrolul pierde teren într-un context în care criza provocată de pandemie este departe de a fi soluționată, înaintea unei vaccinări, care ar putea îmbunătăți situația doar peste câteva luni. În plus, stocurile săptămânale de petrol au crescut ieri în SUA.

‹ adv ›

Pentru cereale, taxele de export stabilite de Rusia începând cu 15 februarie susțin prețurile, iar efectele acestei modificări deja sunt simțite: vama amână eliberarea certificatelor de export necesare. Ca urmare, prețurile FOB cresc semnificativ.

Amintim că, exporturile de porumb ale UE în acest sezon au scăzut cu peste 50%.

Piața SUA

Prețurile găsesc sprijin din cauza îndoielilor cu privire la producția de soia din Brazilia, care ar putea fi afectată de insuficiența de umiditate înregistrată în ultimele luni.

‹ adv ›

Per general, fondurile arată suport pentru porumb și soia, datorită presiunii create la nivel global.

Piața Regiunii Mării Negre

Condițiile meteo din principalele zone de producție a culturilor de toamnă pentru următoarele 15 zile nu ar trebui să provoace îngrijorări privind potențialul de producție.

Pe data de 23 decembrie, membrii Ministerului Dezvoltării Economice din Ucraina s-au întâlnit cu principalele asociații agricole. Crescătorii de animale au cerut să fie restricționate exporturile de porumb din cauza unei recolte slabe, dar ministerul a anunțat că nu vor exista alte măsuri pentru restricționarea exporturilor de cereale. Rămâne în vigoare doar memorandumul obișnuit semnat la 1 iulie între minister și asociația exportatorilor pentru a limita exporturile de grâu la 17,5 milioane de tone.

Legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei privind reducerea TVA de la 20% la 14% pentru produsele agricole așteaptă aprobarea președintelui. Acesta va intra în vigoare din momentul semnării și va duce la o scădere a prețurilor pe piața internă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›