image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Întâlnirea cu Ion Perju a durat cinci minute și s-a încheiat cu scandal; Agricultorii se întrunesc pentru un nou protest

Agricultorii vor continua azi protestul în centrul capitalei. Reprezentanții Federației Naționale a Fermierilor au avut ieri seara o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, care însă a degenerat în ceartă și după cinci minute Ion Perju s-a ridicat și a plecat. Ministrul i-a acuzat pe fermieri că se implică în politică fiind influențați de deputații din opoziție. Agricultorii i-au cerut demisia din moment ce nu le poate oferi garanții că până la 10 februarie își vor primi compensațiile ca să poată demara lucrările de primăvară.

„Noi vrem să fim siguri că până la 10 februarie fermierii vor primi pe cont compensațiile ca să putem semăna. Sunt agricultori care nu au cu ce să efectueze semănatul de primăvară. Ni se spune că s-a votat „legea miliardului”, că s-au eliberat bani și vă veți primi compensațiile. Dar dacă legea va fi contestată, veți spune că opoziția e de vină?”, a întrebat președintele Federației Naționale a Fermierilor Vasile Mârzenco în cadrul întâlnirii cu Ion Perju.

În replică ministrul le-a reproșat că solicitarea agricultorilor de anulare a majorării taxei TVA a fost anulată. Totodată el a reiterat că autoritățile au identificat cele peste 600 milioane de lei care se vor elibera după anularea așa zisei „legi a miliardului”. „Veniți cu declarații politice, îmi pare rău, politicienii din Parlament v-au influențat” a spus Perju.

„Protestăm de pe 27 iulie. Dați-ne garanții că noi fermierii vom primi în februarie compensații, nu ne băgați în această „lege a miliardului” și o să vedeți că protestul nu e politic, ci e pur agricol. Dvs ne împingeți spre un protest politic. Dacă nu sunteți în stare să rezolvați problema, dați-vă demisia” a cerut un alt fermier prezent la întâlnire.

„Alte probeleme aveți? ” a întrebat Perju în timp ce s-a ridicat ca să părăsească discuția

„Dați dovadă de aroganță totală, dle ministru” i-a reproșat un agricultor, după care discuția a degenerat în acuzații reciproce.

Fermierii au anunțat că vor continua azi protestul în centrul Chișinăului. Ei cer achitarea compensațiilor pentru culturile de grupa a doua, circa 3000 de lei pentru un ha.

Ieri spre capitală a pornit un convoi de tractoare de la Tudora, Ștefan Vodă, dar la scurt timp au fost oprite de poliție.

„Dacă nu o să fim auziți de guvernanți vom bloca traseul, vama de la Leușeni, am suportat pierderi enorme, acum nu mai avem ce pierde”, a declarat unul dintre protestatari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: