Poziția SUA în legătură cu unele legi votate în ședința nocturnă a Parlamentului de săptămâna trecută

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău a publicat o notă informativă în care menționează că SUA împărtășește îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internațional și a Băncii Mondiale cu privire la legile adoptate de PSRM-Șor în cadrul ședinței Parlamentului de săptămâna trecută.

Foto: UNIMEDIA

„Statele Unite împărtășesc îngrijorările exprimate de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și alte organizații cu privire la acțiunile recente promovate în Parlamentul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul plasat pe Facebook de ambasadă.

Amintim că ieri, Banca Mondială a declarat că este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi care inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea și caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor și intereselor persoanale în Republica Moldova pentru a pune capăt impunității pentru actele de corupție, și soliditatea sectorului financiar.

Într-o declarație publică, Banca Mondială atrage atenție asupra faptului că reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii și se va solda cu pensii mai mici pentru toți, în special pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puține resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educație și infrastructură.

Modificările aduse legislației privind declararea averii și a intereselor personale subminează verificarea declarațiilor de avere și interese personale și fac aproape imposibilă impunerea sancțiunilor disciplinare pentru încălcarea integrității. Astfel, un instrument esențial de asigurare a răspunderii pentru corupție a fost substanțial slăbit.

Referitor la abrogarea Legii 235, cunoscută și ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naționale a Moldovei de a susține în mod eficient stabilitatea macroeconomică și financiară, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor R. Moldova.

La data de 18 decembrie, reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, a declarat că „implementarea inițiativelor legislative recente, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, amenință serios stabilitatea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, care este deja afectată sever de pandemia Covid-19”.

În contextul noului program susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), sprijinul financiar din partea FMI se va acorda doar dacă va exista un angajament fără echivoc al Republicii Moldova de a asigura ireversibilitatea progresului atins până acum, precum și un sprijin politic larg pentru agenda ambițioasă privind guvernanța și reformele instituționale, convenită cu misiunea FMI pe parcursul acestui an”, spune reprezentantul FMI.

Parlamentul a votat mai multe proiecte de lege, miercuri, 16 decembrie, printre care și politica bugetar-fiscală și anularea legii miliardului. Șeful statului a anunțat că toate proiectele votate de recent de Parlament au fost promulgate.


Pub