(video) Fostul șef CNA, Viorel Chetraru, audiat la Comisia parlamentară privind dosarul „Laundromat”

În cadrul ședinței Comisiei parlamentare privind dosarul „Laundromat” de astăzi a fost audiat fostul șef al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru.

Foto: parlament.md

Comisia urmează să invite la audieri și alte persoane care au deținut funcții importante și dispun de informații la acest capitol.

(16:12) La întrebarea dacă următoare ședință să fie făcută cu ușile închise, Viorel Chetraru a spus: „Eu nu o să vă spun că dumneavoastră nu aveți competența să auziți informația respectivă. Sunt lucruri care se discută la nivel de servicii speciale.”

...

(15:58) Viorel Chetraru: „Orice discuție poate să aducă doar prejudiciu anchetei”.

(15:48) Potrivit lui Chetraru, în perioada anilor 2011 – 2014 instituția a inițiat 202 acțiuni pe marginea operațiunii de spălare a banilor, acțiuni inițiate în mod special peste hotare, cu implicarea serviciilor speciale din țările de origine și a țărilor de destinație. De asemenea, CNA a inițiat anchete și cu țările de destinație, inclusiv țările baltice, Franța, Germania, SUA pe acest domeniu. „Nu era posibil de demonstrat proveniența legala a acestor bani.”

(15:45) Viorel Chetraru i-a informat pe membrii comisiei că pentru prima dată CNA a conștientizat această tipologie ca o schemă unică de spălare a banilor în 2013. Înțelegerea tardivă a fost condiționată de mai mulți factori, inclusiv efectul suspensiv al deciziilor, ceea ce a făcut imposibilă demararea unor anchete cu privire la stabilirea ulterioară a originii. De asemenea, nu întotdeauna instituția financiar- bancară implicată raporta tranzacțiile. Mai mult ca atât, înțelegerea tipologiei și conturarea unor împrejurări și circumstanțe care ar fi permis pornirea unor urmăriri penale a întâmpinat dificultăți din cauza cooperării destul de rigide cu serviciile similare de peste hotare.

(15:42) Fiind întrebat dacă astăzi va putea comunica și altceva decât ceea ce deja se cunoaște în spațiul public, fostul șef CNA, Viorel Chetraru, spune că „având în vedere discuțiile publice care au fost lansate în spațiul public privind dosarul „Laundromat” este greu să aduc ceva nou așa cum dvs. vă așteptați. Pe cazul respectiv este deja pornită o anchetă penală. Formatul de astăzi a ședinței nu-i acela în care eu să dau detalii.”

(15:35) În aceste clipe are loc ședința Comisiei parlamentare privind dosarul „Laundromat”. Scopul comisiei este de a elucida circumstanțele prin care prin Republica Moldova, prin intermediul instituțiilor financiar bancare și instanțelor judecătorești s-au petrecut spălări de bani în porporții colosale. În cadrul ședinței este audiat fostul șef al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, actual vicepreședinte al Curții de Conturi.

UNIMEDIA transmite live:


Pub