Problema din curtea noastră

Chișinăul devine cunoscut nu doar după ploile puternice care inundă străzile, ci și din cauza stării curților blocurilor de locuit, care sunt împânzite cu gropi și asfalt spart. Anume de aceea, una dintre prioritățile enumerate de chișinăuieni înainte de alegerile locale, din 20 octombrie 2019, a fost repararea drumurilor din curțile blocurilor, arată un sondaj realizat pentru Primăria MEA de Magenta Consulting. Cei mai nemulțumiți de situația actuală au fost locuitorii din sectorul Ciocana și Botanica (54% și 53%).

„Cu fiecare ploaie sau fiecare an, gropile cresc, mai ales după ce se fac reparații de canalizare, apeduct și șanțurile sunt acoperite cu pietriș și gunoiul din jur. Problema trotuarelor, la fel ca problema drumurilor va fi soluționată în comun cu locuitorii și în coordonare cu toate instituțiile care gestionează proiecte de canalizare, apeducte, rețele utilitare, așa încât să nu se repare azi drumul, iar mâine apeductul”, a spus Ion Ceban în timpul campaniei electorale. Cu toate acestea, în primul an de mandat ca edil al capitalei, această problemă a fost lăsată într-o parte. Iar la sfârșitul acestui an, Primăria a decis ca fiecare locuitor al capitalei să plătească lunar taxa de salubrizare de 10 lei, ca în bugetul municipal să se adune 100 mln de lei, „pentru reparația curților și blocurilor”, a dat asigurări Ceban.

Starea drumurilor din curțile blocurilor de locuit a fost discutată de-a lungul anilor de către fiecare persoană care ajungea în fruntea primăriei. Cu toate acestea, situația nu s-a îmbunătățit. „90 % dintre ele arată ca după bombardament. Primul lucru care-l face omul, când iese din casă, el dă în groapă. Nu mai ai chef de nimic în acest oraș când mergi ca în tanc”, a declarat primarul de atunci Ruslan Codreanu, în cadrul unei ședințe de la începutul lunii aprilie 2019.

Anul trecut au fost reparate 80 de curți de bloc din cele cinci sectoare ale capitalei, pentru care au fost cheltuite cel puțin 20 mln de lei. Cu toate acestea, numărul curților reparate este mult prea mic comparativ cu problema existentă. Astfel, oamenii ajung să apeleze zilnic la autorități, dar funcționarii, fie că nu dau curs petițiilor, fie invocă motivul că nu ar fi bani pentru astfel de lucrări. 

Ianuș Cușnir, directorul executiv al Asociației Patronale a Asociațiilor Coproprietarilor în Condominiu, susține că în cazul în care autoritățile locale nu vin să repare drumurile și trotuarele din curțile blocurilor, atunci Legislația le permite locatarilor să trimită o petiție prin care să atenționeze despre această problemă, ca autoritățile să includă în bugetul de anul viitor cheltuielile pentru reparația curții. De asemenea, locatarii trebuie să urmărească ca banii preconizați să nu fie folosiți pentru alte lucrări, iar în cazul în care acest lucru s-a făcut, trebuie să depună o plângere, ca cel responsabil să fie sancționat. „Oamenii inițiază procedura dată, dar de cele mai multe ori procesul este unul mai anevoios și ei nu-l duc până la capăt. Iar dacă să dai mâinile în jos și să decizi să nu te mai implici, atunci vei observa că lucrurile devin tot mai grave și mai grave”, atenționează expertul.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.