Cadouri cu impact social sau cum să bucuri mai mulți oameni cu o singură cumpărătură

Suntem în pragul sărbătorilor de iarnă, iar în topul listei de cumpărături se află cadourile. Cu toate că contextul global ne-a schimbat prioritățile, nu putem rezista tentației de a face pe cineva fericit cu un cadou deosebit. Dar cum ar fi cu un singur cadou să facem fericiți mai mulți oameni deodată?

Am selectat o listă de afaceri sociale, adică afaceri care-și propun să rezolve o problemă socială prin crearea unor locuri de muncă și generarea de venit. Pe scurt, cumpărați un cadou de la ei, și banii merg pentru o cauză nobilă.

1. Neo Couture. De la ei puteți procura căciuli, mănuși și fulare făcute manual, din ață naturală, de către bunicuțe de la sat. Obiectele sunt împletite lângă sobă, „cu dragoste și bunătate,” iar banii din comenzi sunt salariu pentru bunicuțe.



2. Mesto. Oricine dorește, aduce lucrurile pe care nu le folosește aici, oamenii cumpără, iar banii încasați merg la categoriile social-vulnerabile ale societății. Aici se pot găsi tot felul de lucruri, precum haine, încălțăminte, bijuterii și cărți, care puțin probabil să le mai vedeți undeva.



3. ONG-ul „Steaua Călăuză”. De aici puteți procura obiecte decorative făcute de copii cu dizabilități din cadrul Centrului pentru Copii și Tineret din Grătiești. Banii colectați vor merge pentru procurarea cadourilor pentru copiii care frecventează centrul.


4. Cherished Moldova. Totuși, să nu uităm că e pandemie. Cei de la Cherished Moldova confecționează măști reutilizabile creând și câteva locuri de muncă la sat.


5. Dobro. Ca și la „Mesto”, orice doritor poate duce hainele în stare bună la ei.  

 Acest magazin direcționează banii de pe haine, încălțăminte și obiecte la adăpostul de animale „Insula Speranței.”

6. Recycle Paper Lab. Ce fel de sărbătoare fără carduri poștale? Cei de la Recycle Paper Lab reciclează hârtie și fac pliuri, semne de carte și cărți poștale, iar cumpărând de la ei faci bine mediului înconjurător. 



7. Bucurii de sărbători. Cei de la „Bucurii de sărbători” și Asociația Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă colaborează cu diferiți agenți economici și creatori de obiecte hand-made, pentru ca un procent din vânzări să meargă la copiii și bătrânii defavorizați din Comunitatea Trușeni. De la ei puteți procura jucării, globulețe pentru brad, torturi, prăjituri și multe alte lucruri unice.

8 . Desaga lui Moș Crăciun. Ce ziceți de niște seturi de săpun aromat, făcut manual? Dar de niște bile pentru baie, de asemenea, confecționate manual? Dacă aveți idei de persoane dragi cărora le-ar plăcea un astfel de cadou, grăbiți-vă, căci seturile sunt limitate. Banii colectați din vânzări for fi folosiți pentru dezvoltarea parcului din satul Bădragii Noi.



9. Floare de Cireș. Întreprinderea socială Floare de Cireș oferă servicii de catering pentru orice ocazie. Cumpărând de la ei, asigurați salariile persoanelor cu dizabilități care lucrează aici.



10. Angelus Agro. Fructe, legume, miere, nuci, ceaiuri. Cadourile gustoase mereu bucură. Banii din vânzări vor fi cheltuiți pentru tratarea copiilor și adulților care suferă de cancer și de boli incurabile.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.