/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Fermierii nu au ezitat să facă glume pe seama deputaților. „Trebuie Bolea, Dodon spunea că mai are niște sportivi”

missing
22 decembrie 2020, ora 21:18

Și astăzi s-a claxonat în fața Guvernului. După o pauză de trei zile, fermierii au revenit în centrul Capitalei, acolo unde și-au parcat tractoarele, și continuă să protesteze. Aseară, agricultorii au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, însă ceea ce trebuia să fie un dialog constructiv, a degenerat în ceartă și nu s-a soldat cu niciun rezultat. Înrăiți, oamenii au ieșit astăzi din nou în stradă și au turat motoarele. Pentru că nimeni din Executiv nu a venit să le asculte doleanțele, ei au blocat cu tractoarele bulevardul Ștefan Cel Mare. Cel mai supărat s-a dovedit a fi, însă, un fermier, care, în semn de protest, și-a luat tractorul și a tras o brazdă chiar pe un gazon din Parcul Catedralei.

Protestul a început la ora 11. Pe fundal de muzică patriotică, manifestanții s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale.

În fața mulțimii s-au ținut discursuri înflăcărate.

„Ne bagă în diferite scheme de-ale lor și în diferite promisiuni, ca să intrăm în conflict cu societatea. Legi despre limba rusă, ei ne provoacă numai ca noi să nu fim uniți.”

Printre cei care au vorbit în fața protestatarilor au fost și agricultori din Autonomia Găgăuză. Aceștia, la fel, au venit să ceară suport din partea statului.

„Eu vreau să-i rog pe acești băieți, care stau în spate, ei pe noi trebuie să ne apere. Ei sunt mai puțini acolo, în Parlament. Aduceți-i aici că noi avem multe întrebări, de ce s-au ascuns?”

Fermierii au anunțat că nu vor face niciun pas înapoi, dacă autoritățile centrale nu le satisfac revindecările înaintate.

„Protestăm ca Guvernul și Parlamentul să ne ajute pe agricultori ca să putem ieși din impasul în care am ajuns în acest an, din cauza secetei.”

„Au promis să dea câte 3 mii de lei la hectar, pentru porumb, floarea soarelui. Trebuie de semănat de cultivat.”

Iar unii nu au ezitat să facă glume pe seama deputaților.

Eu nu știu pentru ce trebuie atâta poliție aici. Trebuie Bolea. Dodon spunea că mai are niște sportivi. Bolea dintr-o lovitură răstoarnă șase, da ca mine mici – vreo 10 precis. Eu tot mă uit în jur nu cumva vine el să mă răstoarne?”

La protestul agricultorilor s-au alăturat și reprezentanții HORECA, dar și transportatorii, care au organizat o coloană de microbuze, în centrul capitalei.

„Noi am venit să protestăm împotrivă taxelor insuportabile, care sunt puse pe spatele nostru și împotriva politicii fiscale.”

Agricultorii protestatari, care au pornit ieri spre capitală, au anunțat că  vor bloca vamele, pentru a împiedica importul și exportul din țară. În semn de solidaritate, manifestanții din PMAN au pornit tractoarele și au claxonat, apoi au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Înfuriat la culme, un protestatar a urcat în tractor și a tras o brazdă pe gazonul din parcul Catedralei. Însă poliția l-a oprit.

„Două brazde, dar nu una.”

Gestul l-a supărat pe edilul capitalei, Ion Ceban, care a venit cu o reacție pe pagina sa de Faccebook. Iar poliția a înregistrat cazul și anunță că persoanele care au blocat drumul și au arat vor fi trase la răspundere.

DIANA FETCO, OFIȚER DE PRESĂ IGP: „Pe faptul blocării intenționate a drumului și deteriorării gazonului, Poliția s-a autosesizat și urmează să întreprindă toate măsurile de constatare și documentare, în baza legislației țării noastre. Acesta nu poate fi numit un protest pașnic atâta timp cât a fost încălcată legea numărul 126 cu privire la întruniri.”

Reprezentanții Federației Naționale a Fermierilor au avut, ieri seara, o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, care însă a degenerat în ceartă și, după cinci minute, Ion Perju s-a ridicat și a plecat. Ministrul i-a acuzat pe fermieri că se implică în politică, fiind influențați de deputații din opoziție. Agricultorii i-au cerut demisia, din moment ce nu le poate oferi garanții că, până la 10 februarie, își vor primi compensațiile ca să poată demara lucrările de primăvară. Fermierii anunță că, joi, vor veni din nou în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a continua să protesteze.

Reporter: Сătălin GORIA
Imagini: Tudor BIGU

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram