Românii de peste Prut sărbătoresc astăzi libertatea lor. Să o păstreze cu orice preţ. Îmi doresc ca Republica Moldova să înceapă cât de curând să numere anii de la intrarea în Uniunea Europeană. Ziua Independenţei Republicii Moldova este o zi a bucuriei, născută din Declaraţia de Independenţă adoptată în urmă cu 24 de ani. Republica Moldova a decis, pe 27 august 1991, să fie stăpână pe destinul său, să aleagă libertatea şi democraţia.

Drumul nu a fost uşor, iar cei 18 ani în care destinele ţării au fost decise de partide pro-ruseşti au ţinut ţara pe loc. Din 2009, odată cu preluarea puterii de către partidele pro-europene, Republica Moldova se luptă pentru libertate, pentru justiţie şi dreptate, pentru prosperitate. Este grea desprinderea de comunism, dar trebuie făcută cu orice preţ. 

Pericolele la adresa democraţiei sunt multe. Să ne amintim astăzi împreună cu românii de peste Prut cuvintele Patriarhului Filaret al Bisericii Ortodoxe Ucrainene: "Inamicul intern al Ucrainei este corupţia, iar cel extern Federaţia Rusă." Exact aşa este şi pentru Republica Moldova, "inamicul intern este corupţia, iar cel extern Federaţia Rusă". Moldova mai are astăzi un inamic: propaganda ruşilor roşii, care vor să sucească minţile oamenilor, să le ţină în întuneric şi în lanţuri. O să ducem împreună şi lupta asta şi suntem datori să o câştigăm.  

Românii de peste Prut se uită acum către Vest, către Uniunea Europeană şi vor să se rupă definitiv de dictatura, minciunile şi rănile trecutului. Coaliţia pro-europeană aflată acum la putere este datoare să respecte voinţa poporului, care acum 24 de ani a votat INDEPENDENŢA.

Astăzi Republica Moldova numără 24 de ani de la Declaraţia de Independenţă, 23 de ani de când este membră ONU şi 20 de ani de când este membră a Consiliului Europei. Le doresc românilor de peste Prut să înceapă cât de curând să numere anii de la intrarea în Uniunea Europeană, aşa că astăzi ar fi o zi potrivită pentru Guvernul din Chişinău să decidă depunerea cererii de aderare la UE. 

Şi îmi doresc să numărăm şi anii de când vom fi din nou împreună. 

Monica Macovei