image
Sursa foto: AP

Steaua Crăciunului, vizibilă la noapte; Jupiter și Saturn se vor afla la cea mai mică distanță din ultimii 400 de ani

În această noapte Jupiter și Saturn se vor situa la cea mai mică distanță din ultimii 400 de ani, formând (în condițiile unui cer senin) un spectacol astral rar, vizibil cu ochiul liber, sub forma unui ”astru dublu”. Popular, fenomenul se numește Steaua Magilor sau Steaua Crăciunului.

Faptul că solstițiul de iarnă și apropierea celor două planete au loc în aceeași noapte este o coincidență, precizează NASA. ”În condițiile unui cer senin, planetele vor apărea pe bolta cerească imediat după apus, deasupra liniei orizontului, înspre sud-vest” a declarat Carolin Crawford, de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge.

„Dacă ne gândim la planete ca la niște atleți, orbitele lor sunt benzile pistei de alergare. Vom putea să-l vedem pe Jupiter cum se apropie și îl depășește pe Saturn, chiar în noaptea de 21 decembrie” spune Henry Throop, astronom NASA.

Evenimentul astrologic este cunoscut sub numele de ”conjuncție” și are loc o dată la 20 de ani. Dar ”ceea ce face acest fenomen spectaculos este faptul că cele două planete mari din Sistemul nostru Solar vor fi atât de apropiate” explică Tim O’Brien, astrofizician la Universitatea din Manchester. Prima ”conjuncție” a fost observată în 1623, la 13 ani după ce Galileo Galilei a descoperit mai multe luni ale lui Jupiter, dar și inelele lui Saturn.

Popular, fenomenul se mai numește ”Steaua Magilor” sau ”Steaua Crăciunului”, după ce astronomul și matematicianul german Johannes Kepler, care a trăit în secolul XVII, a avansat teoria potrivit căreia o astfel de conjuncție a celor două planete este ceea ce au văzut magii din Biblie în noaptea în care s-a născut Iisus. De aceeași părere este și Carolin Crawford, care argumentează că ”acum 2.000 de ani, oamenii erau mult mai atenți la ceea ce se întâmplă pe cer”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: