Curtea Constituțională, asaltată astăzi de sesizări. Vezi ce legi votate „în miercurea neagră” au contestat astăzi PAS și Platforma DA

Curtea Constituțională a fost asaltată astăzi de sesizări prin care se contestă mai multe legi votate săptămâna de Parlament. Astfel, Platforma DA a contestat legea cu privire la limbile vorbite și legea farmaciilor mobile, iar deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare cu privire la neconstituționalitatea legii ce ține de modificarea modului în care funcționează Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Foto: UNIMEDIA

Platforma Demnitate și Adevăr spune că este din nou pusă în situația de a contesta la Curtea Constituțională mai multe legi votate de „majoritatea politică toxică și anti-populară din Parlamentul Republicii Moldova”.

„Actuala guvernare nu poate rezolva criza sanitară, așa că vor sa-i invrajbeasca pe moldoveni, cu o lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul republicii Moldova, făcută fără nicio discutie serioasa; nu-i intereseaaza ca aceasta lege ii divizeaza pe cetățenii țării, ei vor doar sa culeaga beneficii politice. Legea PSRM-Shor slăbește și mai tare Moldova.

În același timp, cu legea farmaciilor mobile, se vede ca nu-i intereseaza în niciun fel sa rezolve problema accesului la medicamente de calitate și accesibile pentru oameni: ei vor doar sa înființeze scheme de produs bani pe care sa le controleze. Totul în detrimentul calității vieții și a sănătății oamenilor. Au făcut o lege criticata aspru de profesionisti, de mediul academic, de medici și farmaciști, care spun ca o sa ajungem sa avem medicamente ilegale pe piață, livrate de oameni fără nicio pregătire medicală - cine o sa raspunda dacă o sa moara oameni în urma aplicării unei legi atat de toxice? Nu putem sacrifica sănătatea oamenilor și încrederea în sistemul farmaceutic doar ca să facă socialiștii și Shor milioane și zeci de milioane din această nouă schemă. Republica Moldova nu este un poligon de experimente pentru oligarhi”, a declarat Năstase.

Totodată, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a sesizat CC cu privire la legea ce ține de modificarea modului în care funcționează Autoritatea Națională de Integritate.

Potrivit lui Litvinenco, proiectul prevedea la început doar modificarea legii de funcționare a Autorității Naționale de Integritate (ANI), astfel încât, prin minimizarea semnificativă a termenelor de prescripție, să fie încetate mai toate dosarele pe averea nejustificată cu care au fost prinși mai mulți socialiști.

„Pe ultima sută de metri însă, au fost adăugate prevederi care modifică și Codul de procedură penală. Ideea modificării Codului de procedură penală este aceea că investigarea hoților pentru infracțiunea de Îmbogățire ilicită să poată fi instrumentată doar după ce există un act de constatare a averii nejustificate din partea ANI. Dar având în vedere că activitatea ANI a fost practic paralizată, nici dosare pe Îmbogățirea ilicită nu pot să mai existe.

Ca efect pe termen scurt al modificărilor este că toți socialiștii care nu își pot justifica averea obținută prin 2015, 2016 și 2017 vor scăpa de dosare. Și vor rămâne cu averea obținută ilegal. De asemenea, toți cei cărora li s-au intentat cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – tot vor scăpa de dosare. Pe termen mediu și lung legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a scris Litvinenco pe facebook.


Pub