Ucraina a inclus Moldova în „zona roșie”. Vezi noile condiții de călătorie în țara vecină

Ucraina a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar Republica Moldova a fost inclusă în „zona roșie”. Potrivit informațiilor prezentate de autorități, moldovenii care intenționează să călătorească în Ucraina trebuie să prezinte un test negativ la Covid-19, efectuat nu mai târziu de 48 de ore, înainte de a se prezenta la punctul de frontieră, pentru a fi scutiți de cele 14 zile de carantină.

Foto: facebook.com/Igordodon

Potrivit unui comunicat emis de Ambasada RM în Ucraina, tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina.

Alternativ carantinei, există opțiunea autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă/Дій вдома”. Pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr UA +380.

În același timp, cetățenii străini, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testul la Covid-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene. Lista laboratoarelor autorizate ucrainene poate fi consultată accesând pagina web a Centrului de Sănătate Publică din Ucraina https://www.phc.org.ua/

În cazul apariției unor situații problematice vă rugăm să apelați serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova la tel.+380-44-521-22-79 sau email kiev@mfa.gov.md. În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei + 38 068 384 2016 (activă 24/7, inclusiv WhatsApp și Viber).

moz.gov.ua / Sursa:moz.gov.ua


Pub