Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Peste 20 de state, inclusiv Moldova, suspendă zborurile din și spre regat

O nouă variantă a coronavirusului a fost descoperită în Marea Britanie – conform datelor preliminare, aceasta este cu 70% mai transmisibilă, dar nu mai periculoasă. Despre acest  lucru a anunțat de premierul Boris Johnson.

Serviciul de Sănătate Publică din Mare Britanie a precizat că noua tulpină a coronavirusului a fost identificată în Regatul Unit încă în luna septembrie, dar s-a răspândit de la mijlocul lunii noiembrie. Astfel, creșterea numărului de cazuri de infecții cauzat anume de noua tulpină s-a constatat pentru prima dată la sfârșitul lunii noiembrie, când Serviciul de Sănătate Publică a studiat de ce ratele infecțiilor din comitatul Kent nu au scăzut, în pofida carantinei la nivel național. 

Oamenii de știință au subliniat că nu au găsit încă dovezi  despre o mortalitate mai mare a mutației în comparație cu versiunea originală. În același timp, după cum a menționat Serviciul de Sănătate Publică, în acele zone ale regatuluii în care a fost identificată o nouă mutație numită VUI – 202012/01, coronavirusul se răspândește mai repede. În același timp, serviciul a indicat că marea majoritate a cazurilor de infecție cu noua variantă au fost înregistrate în Londra, precum și în sud-estul Angliei.

Vaccinul Pfizer-BioNTech va fi eficient contra noii tulpini?

Medicii susțin că vaccinul companiei americane Pfizer și al partenerului său german BioNTech, care este deja utilizat în regat, va fi eficient împotriva noii variante a coronavirusului. „În acest moment, nu există niciun motiv să spunem că vaccinul Pfizer nu va proteja oamenii de noua tulpină”, ​​spune Serviciul de Sănătate Publică.

Noua variantă a coronavirusului, pe care guvernul a dezvăluit-o pentru prima dată pe 14 decembrie, devine rapid dominantă – în Londra și sud-estul Angliei și acum reprezintă aproximativ 60% din noile infecții, forțând autoritățile să ia măsuri dure pentru combaterea infecției. În același timp, expertul Organizației Mondiale a Sănătății, Maria van Kerkhove, a spus că varianta mutantă s-a răspândit deja în Danemarca, Olanda și Australia. 

Duminică, numărul de noi cazuri de infecție în Marea Britanie a fost de 35,9 mii, ceea ce a fost o cifră record de la începutul pandemiei. În ultimele șapte zile, numărul infecțiilor detectate în țară a crescut cu 51% comparativ cu perioada precedentă de șapte zile. În total, numărul cazurilor depistate a depășit 2,04 milioane. 

Republica Moldova suspendă cursele aeriene din și spre Marea Britanie

Republica Moldova suspendă toate cursele aeriene de pasageri din și spre Marea Britanie, începând cu 23 decembrie 2020, ora 00:00. Decizia a fost aprobată astăzi de către Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, în scopul prevenirii răspândirii noii tulpini a coronavirusului SARS CoV 2, identificate în Marea Britanie. Informația a fost confirmată de autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie și de Organizația Mondială a Sănătății.

Astfel, începând cu miezul nopții de mâine, Republica Moldova va sista cursele aeriene cât și charterele regulate de pasageri cu Marea Britanie.

Totodată, din 23 decembrie, orele 00.00, va fi interzisă sosirea pe Aeroportul Internațional Chișinău a pasagerilor cu escală, din Marea Britanie. Astfel, CNESP a aprobat interdicția pentru operatorii avia de a îmbarca pasagerii care vin în Republica Moldova cu escală din Marea Britanie.

Peste 20 de țări au suspendat zborurile către Marea Britanie

Peste 20 de țări au suspendat zborurile către Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus. Printre acestea se numără majoritatea statelor europene (inclusiv cele mai mari – Franța, Germania, Italia), precum și Israel, Kuweit, Canada, Argentina, Chile. Restricțiile sunt valabile până la sfârșitul anului. În Germania, toți pasagerii care au reușit să ajungă în țară din Marea Britanie înainte de suspendarea zborurilor au fost obligați să facă un test de coronavirus și nu sunt eliberați din aeroporturi până la un rezultat negativ.  Franța, Țările de Jos, Irlanda au suspendat legătura prin feribot cu Marea Britanie. Timp de 48 de ore, traficul prin Canalul Mânecii a fost, de asemenea, suspendat: acest lucru a dus la panică în magazinele britanice – localnicii au început să cumpere masiv bunuri esențiale, temându-se de dispariția lor de pe rafturi.

Foto: Leon Neal / Getty Images

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.