Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

21 Dec. 2020 / 19:48

Banca Mondială, îngrijorată de unele legi adoptate de Parlament

Banca Mondială se arată profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi. Într-o declaraţie făcută publică, reprezentanţii instituţiei menţionează că unele legi votate „inversează progresele realizate cu greu în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea şi caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor şi intereselor personale în Republica Moldova”.

„Banca Mondială este profund îngrijorată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi. (…) Reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii şi se va solda cu pensii mai mici pentru toţi, în special, pentru femei. În cele din urmă, această măsură lasă mai puţine resurse pentru cheltuielile prioritare din sănătate, educaţie şi infrastructură”, se arată în declaraţia publică emisă.

Potrivit declaraţiei, modificările legislative operate privind declararea averii şi a intereselor personale „subminează verificarea declaraţiilor de avere şi interese personale şi fac aproape imposibilă impunerea sancţiunilor disciplinare pentru încălcarea integrităţii”. Astfel, potrivit Băncii Mondiale, „un instrument esenţial de asigurare a răspunderii pentru corupţie a fost substanţial slăbit”.

„În final, dar nu şi în ultimul rând, abrogarea Legii 235, cunoscută şi ca „legea miliardului”, generează îngrijorări privind capacitatea Băncii Naţionale a Moldovei de a susţine în mod eficient stabilitatea macroeconomică şi financiară, esenţială pentru bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova”, se mai arată în declaraţia emisă de Banca Naţională.

Amintim că, pe 16 decembrie, Parlamentul a aprobat în două lecturi modificări la Legea privind sistemul public de pensii. Proiectul de lege prevede revenirea, începând cu 1 ianuarie 2022, la vârsta standard de pensionare de 57 de ani pentru femei, iar pentru bărbaţi – de 62 de ani.

În aceeaşi şedinţă plenară deputaţii au votat şi proiectul de lege pentru abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015. Potrivit proiectului, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora şi va propune măsurile necesare pentru soluţionarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” şi „Unibank” faţă de Banca Naţională a Moldovei.

Comentarii