10:58:35 19.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Voronin și Putin, cine e mai naiv

Actualitate 21.12.2020 09:07 Vizualizări7025 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Voronin și Putin, cine e mai naiv


Semne diacritice

Voronin îi răspunde lui Putin că nu l-a presat nimeni să renunțe la semnarea Memorandumului Kozak și că nu își regretă decizia de atunci, care nu i s-a dat ușor. Ba mai mult, dacă s-ar repeta situația, el ar proceda la fel, căci semnarea unui asemenea document punea în pericol independența Republicii Moldova. „Eu nu am putut atunci să merg împotriva principiilor morale, omenești și nici statale și să trec această linie, cu tot respectul pentru domnul Putin”, a afirmat ex-președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, citat de deschide.md.

Voronin își exprimă nedumerirea că, după ce i-a explicat lui Putin, într-o discuție tete-a-tete, timp de patru ore și jumătate, motivele care l-au determinat să facă acel pas dificil, provocând furia Kremlinului și atrăgând sancțiuni de ordin economic asupra Republicii Moldova din partea Rusiei, președintele rus mai continuă să acuze Occidentul că ar fi exercitat la vremea respectivă presiuni asupra președintelui moldav.

Voronin crede că Putin a fost dezinformat de însuși Dmitri Kozak, cel care, asumându-și atunci rolul de mediator, și-a permis să introducă în textul Memorandumului formulări subversive, neagreate de Chișinău, pe care le discuta cu liderii separatiști de la Tiraspol. Kozak a avut un comportament nedemn în această istorie cu Memorandumul, s-a dedat unor „mașinații”, sugerează Voronin, subliniind, pe de cealaltă parte, respectul foarte mare pe care i-l poartă lui Putin.

„Cine altcineva putea să mă convingă pe mine să renunț la fapta mea? Care Ambasador? Care țară? Cine? Nimeni! Toate astea sunt niște insinuări ale domnului Kozak. Îmi este foarte incomod că Vladimir Putin a utilizat această îndreptățire a domnului Kozak, care nu și-a îndeplinit misiunea pe care a avut-o la noi în țară”, a declarat Voronin la un post de televiziune.

Naivul Putin, cum îl duce Kozak de nas, ar trebui să exclamăm noi împreună cu Voronin. Doar că președintele rus dă vina pe Occident nu numai în cazul Republicii Moldova, ci și în cazul Ucrainei, al Georgiei… Mai nou, dacă e să credem Kremlinului, Occidentul trage sforile și în Belarus. Nu există, din punctul de vedere al lui Putin, niciun stat independent în Europa, cu excepția Rusiei și a statelor care se aliază cu ea. Statele care nu acceptă „grija” Moscovei, sunt taxate de Kremlin ca „marionete” ale Occidentului, ale SUA, în primul rând.

Așa că Putin nu a fost indus în eroare, el este autorul acestei „erori”. Remarca sa cu privire la dubla cetățenie a Maiei Sandu nu este întâmplătoare, ci vrea să sugereze că, cerând retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, ea reprezintă interesele altui stat decât Republica Moldova.

Dacă Chișinăul și Tiraspolul ajung la o înțelegere, noi retragem trupele, spune Putin „mărinimos”, înduioșându-i pe putiniștii noștri de pretutindeni. Să presupunem că ei nu pricep că Tiraspolul este, de fapt, Moscova și cred că Putin e sincer. Să presupunem că ei consideră că militarii ruși chiar păzesc pacea pe Nistru, ca să nu reizbucnească un nou „război civil”. Dar de ce, de dragul respectului pentru suveranitatea și independența Republica Moldova, pe care o deplânge Putin în raport cu Occidentul, el nu retrage sau distruge cele 20 de mii de tone de muniții și armament de la Cobasna, care prezintă un pericol în sine pentru zona noastră? De ce Rusia a început și a oprit acest proces care ar demonstra bunele ei intenții? De ce a promis dar nu s-a ținut de cuvânt? De ce s-a răzgândit? Cine a exercitat presiuni asupra lui Putin?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md