17:34:55 29.03.2024
Stiri

Curtea Constituțională a SUSPENDAT Legea privind activitatea ANI, la solicitarea lui Litvinenco: Socialiștii vor controlul averilor în decurs de maximum un an după expirarea mandatelor

Actualitate 21.12.2020 16:59 Vizualizări1145 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a SUSPENDAT Legea privind activitatea ANI, la solicitarea lui Litvinenco: Socialiștii vor controlul averilor în decurs de maximum un an după expirarea mandatelor


Curtea Constituțională a admis astăzi cererea de suspendare a acțiunii noii Legi cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, adoptate pe 16 decembrie curent la propunerea unui grup de deputați socialiști.

Legea a fost contestată la Înalta Curte de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, și vizează competența Autorității Naționale de Integritate. Noile modificări nu vor putea intra în vigoare până la „soluționarea în fond” a sesizării depuse.

Examinând prima facie sesizarea în partea ce ține de dispunerea suspendării, Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea produce efecte, de exemplu, în privința dosarelor penale pornite în baza articolelor 3261, 3302 și 3521 alin. (2) din Codul penal, precum și în privința dosarelor de control al averilor și al intereselor personale aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate. Pe de altă parte, Curtea notează că, în cazul suspendării acțiunii Legii contestate, nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională. Având în vedere aceste circumstanțe, Curtea consideră că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituţional în raport cu soluția nesuspendării ei”, cităm din decizia Curții.

Amintim că, la propunerea unui grup de deputați socialiști, printre care Nicolae Pascaru, Grigore Novac sau Adrian Lebedinschi, termenul de veridicare a averilor și intereselor personale a fost redus de la 3 ani, cum era până acum, până la un an de la expirarea sau încetarea mandatului.

Acest lucru înseamnă că averile demnitarilor și funcționarilor din R. Moldova vor putea fi verificate de către ANI numai în decursul unui an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică.

Autoritatea Națională de Integritate a dat aviz negativ acestei inițiative, dar instituția nu a fost luată în seamă de către legislatori.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md