Curtea Constituțională a suspendat Legea PSRM despre reducerea controlului ANI asupra funcționarilor publici

Ilie Gulca
21/12/2020

Curtea Constituțională (CC) a admis, luni, cererea de suspendare a Legii nr. 244 din 16 decembrie 2020, care prevede reducerea considerabilă a controlului Autorității Naționale de Integritate (ANI) asupra averilor funcționarilor publici. Autorul sesizării, deputatul Sergiu Litvinenco, susține că modificările socialiștilor au drept obiectiv păstrarea averilor obținute ilegal în 2015–2017.

La rândul său, ANI a publicat un comunicat prin care salută decizia CC, susținând că „Autoritatea își continuă misiunea sa legală și mizează pe intențiile anunțate de fortificare instituțională a acesteia.  

Deputatul Sergiu Litvinenco a invocat în sesizare că Legea contestată este neconstituțională deoarece nu respectă criteriile de claritate, contravine conceptului statului de drept, încalcă principiul de neretroactivitate și a fost adoptată cu încălcarea procedurilor stabilite de Constituție și de Regulamentul Parlamentului.

„Toți cei cărora le-au fost intentate cauze penale pe îmbogățire ilicită – Sternioală, Druță, Chitoroagă – vor scăpa de asemenea de dosare. Pe termen mediu și lung, legea poate face imposibilă sancționarea celor care au furat această țară”, a explicat deputatul în sesizarea despre neconstituționalitatea legii cu pricina.

De asemenea, semnalează el, legea complică curățirea sistemului public de oameni corupți. „Prin legea respectivă s-a făcut o amnistie mascată a celor care au furat această țară”.

Ilie Gulca
21/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii