/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Stabilită la San Francisco, o moldoveancă s-a vaccinat deja contra Covid-19: „Nu am avut nicio reacție adversă”

missing
21 decembrie 2020, ora 20:00

În timp ce în Republica Moldova, vaccinul antiCovid ar putea să ajungă abia pe la Paști, așa estima recent premierul Ion Chicu, sunt moldoveni care deja s-au vaccinat. Este și cazul unei tinere, originară din raionul Șoldănești, dar care de mai mulți ani lucrează în orașul american San-Francisco. Pentru că activează la un centru de reabilitare, a ajuns pe lista persoanelor prioritare, care beneficiază de imunizare gratuită. În Statele Unite, au fost autorizate, până acum, vaccinurile a doi producători, fiind în discuții aprobarea celui de-al treilea.

DINA ANGHELENICI: „Este a doua zi de la vaccinare, mă simt excelent, mă simt foarte bine fizic, mental mă simt extraordinar, nu am avut nicio reacție adversă”.

Dina Anghelenici este contabilă la un centru de reabilitare. Deși lucrează în oficiu, vaccinul i-a fost oferit pentru că interacționează direct cu pacienții. Procesul de imunizare a avut loc chiar în incinta centrului în care activează.

 DINA ANGHELENICI: „Când am ajuns la serviciu eram, probabil, ultima. Colegii mei însă au fost mai activi, au stat la rând de la 6 dimineața, când s-a început vaccinarea. A fost prezentă o echipă de aproape 20 de surori medicale, un medic, de la Ministerul Sănătății din regiunea în care lucrez eu. Ne-au monitorizat 15 minute, după ce ne-am vaccinat”.

Nu s-a gândit nici pentru o clipă să refuze vaccinarea. Decizia însă i-a îngrijorat mai mult pe cei de acasă.

DINA ANGHELENICI: „Nu m-am îngrijorat deloc, am avut multă lume care mă întrebau, părinții de acasă și-au făcut griji. M-au întrebat dacă nu ți-e frică. Nu m-am îngrijorat, pentru că m-am documentat pe deplin”.

Recent, premierul Ion Chicu, invitat la emisiunea Cutia Neagră, a declarat că vaccinurile antiCovid ar putea să ajungă în Republica Moldova abia peste jumătate de an.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA: „Nu am comandat nimic, pentru că nu poți comanda. Nu se plasează comenzi. Sunt vreo 7-8 vaccinuri, la diferiți producători. Începând de la ruși, chinezi, americani, englezi. Republica Moldova stă cumincior în rând la toate. Eu cred că, realist vorbind, mai degrabă de Paște noi n-o să avem vaccin”.

Între timp, un studiu publicat de Ministerul Sănătății arată că dacă ar avea posibilitatea să se vaccineze contra Covid, doar 30 la sută l-ar accepta. În acest context, 70% dintre respondenți sunt îngrijorați de siguranța vaccinării și doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta. De partea cealaltă, unii trecătorii au păreri împărțite când sunt întrebați dacă s-ar vaccina sau nu contra noului tip de coronavirus.

Acum două săptămâni, Ministerul Sănătății spunea, printr-un comunicat de presă, că a prezentat platformei COVAX solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19. Platforma acoperă 20% din populația țării în mod gratuit. Grupurile țintă care au fost deja identificate sunt lucrătorii medicali si din domeniul social, adulții cu vârsta mai mare de 65 ani și comorbidități, persoanele cu comorbidități; lucrătorii din domeniul de educație și cei din organele responsabile de securitate. Ulterior, dacă vor mai fi disponibile, vor fi vaccinate și alte grupuri de populație.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram