‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție, producători de struguri: Mai multe supermarketuri de peste hotare anulează contractele din cauza...

Atenție, producători de struguri: Mai multe supermarketuri de peste hotare anulează contractele din cauza calității proaste

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe lângă recoltele mai mici obținute în acest sezon, și calitatea a o bună parte din strugurii obținuți nu corespunde cerințelor piețelor externe. În mare parte, recoltele obținute în acest an nu au fost pretabile pentru păstrare.

Potrivit mai multor exportatori din țară care livrează strugurii atât pe piața CSI, cât și UE, dar și Asociației Moldova Fruct, mai multe companii de peste hotare au reziliat contractele stabilite cu exportatorii din cauza calității proaste a mărfii livrate.

„Din cauza că au fost livrate inițial mai multe loturi necalitative de struguri, a fost afectată reputația producătorilor autohtoni. Partenerii de peste hotare consideră că alte loturi nu vor avea calitatea mai bună și reziliază contractele. Spre exemplu, mai multe magazine din Rusia deja au scos din listă strugurii moldovenești. Asemenea cazuri au fost și în anii precedenți, însă în acest sezon problema s-a agravat”, a menționat pentru Agrobiznes Adrian Cojocaru, Directorul Departamentului Marketing al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

Cazuri similare au fost raportate de exportatorii de struguri încă la începutul sezonului. Aceștia ne-au anunțat că în pofida volumului important livrat an de an pe piețele externe, riscăm să pierdem irecuperabil statutul de producători de fructe și struguri de masă de calitate.

„Pe lângă piața rusă, câteva magazine din România și Polonia au scos strugurii autohtoni din listă. După câteva loturi de calitate proastă livrate la un preț destul de mare, partenerii de peste hotare au rămas dezamăgiți. Acest lucru nu doar nu ne permite să realizăm exporturi în țări unde acest lucru este mai avantajos, dar și ne poziționează pe piața externă drept producători de struguri de calitate proastă, după care, la prețuri mari nu mai putem spera, ne-au spus exportatorii”.

Amintim că, potrivit datelor din 2019, Moldova este inclusă în TOP 3 Exportatori Mondiali de struguri de masă după volumul exportat per cap de locuitor. Cu toate acestea, ca valoare suntem la coada clasamentului.

Producătorii și exportatorii de struguri sunt îndemnați să verifice mai minuțios calitatea mărfii livrate. Sperăm mult ca asemenea cazuri să nu mai fie înregistrate în următorii ani.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›