(studiu) Majoritatea moldovenilor sunt reticenți față de un vaccin împotriva Covid. Doar 30% s-ar vaccina

Majoritatea moldovenilor sunt îngrijorați de siguranța vaccinării contra Covid-19 și își doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta, potrivit unui nou studiu realizat de Ministerul Sănătății, de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, doar 31% din respondenți au răspuns pozitiv la acceptarea unui vaccin.

Potrivit studiului, se atestă o reticență înaltă a oamenilor față de testare. Astfel, 38% din respondenți nu ar face testul dacă nu ar avea simptome după ce ar fi fost în contact cu cineva care a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Motivele principale ale acestei reticențe se rezumă la faptul că întreaga procedură este costisitoare (41%), neîncrederea în teste (39%) și frica de infectare la locul testării (18%).

Alte rezultate ale studiului arată că:

-72% dintre respondenți (în creștere cu 6% față de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.

-77% din respondenți (cu 6% mai puțin față de luna august) sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

-Peste 92% din populația adultă susține că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecției: purtarea măștii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanților, acoperirea nasului și a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanței sociale.

-Percepțiile privind corectitudinea deciziilor de reducere a răspândirii COVID-19 au crescut substanțial din august (de la 4,24 puncte la 4,96 puncte, pe o scară de 7 puncte, unde 1 = deloc de acord și 7 = totalmente de acord), la fel ca și disponibilitatea respondenților de a-i convinge pe ceilalți de corectitudinea deciziilor (de la 3,33 puncte la 3,97 puncte).

-Fiecare a patra persoană adultă (24%) nu crede că noul coronavirus Covid-19 este real sau nu este sigură că acesta există.

Al treilea studiu a fost efectuat în perioada 10-20 noiembrie 2020, pe un eșantion de 1.001 persoane din 404 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova (cu excepția regiunii transnistrene), eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3%.


Pub