(video) Voronin face dezvăluiri despre „Memorandumul Kozak”: Am un respect foarte mare pentru Putin, dar nu înțeleg cum a putut Kozak, timp de 17 ani, să îl ducă în eroare

Președintele Partidului Comuniștilor din Moldova și fostul șef al statului, Vladimir Voronin, nu regretă decizia de a nu semna „Memorandumul Kozak”, care prevedea constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric, dar și staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani. Declarația vine după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că în luna noiembrie, 2003, a fost omisă șansa de a soluționa problema, întrucât Voronin pe atunci ar fi fost presat de Occident.

„Nu regret ce am făcut atunci, iar dacă aș avea posibilitatea acum, exact așa aș proceda. Interesele țării mereu le pun mai presus decât interesele și perspectivele efemere ale cuiva, care nu se știe cu ce s-ar fi putut finaliza. Niciodată nu voi merge la o asemenea faptă, indiferent unde mă voi afla.

Am un respect foarte mare foarte mare pentru Vladimir Putin, dar nu înțeleg cum un angajat (n.r. Kozak), timp de 17 ani, a putut să îl ducă în eroare. Ceea ce a spus el recent el este un fals care i l-a spus Kozak lui Putin. Ceea ce a spus sunt cuvintele lui Kozak, pentru a-și îndreptăți greșeala pe care a făcut-o în operațiunea pe care dus-o aici în Moldova. Nu voi intra în detalii acum să spun ce am vorbit la telefon atunci cu Putin la ora 02:00, cum s-a comportat Kozak și ce s-a întâmplat mai departe. Eu nu știu ce a visat el (n.r.Kozak) și i-a spus lui Putin că în acea noapte m-a vizitat pe mine Ambasadorul SUA și prin anumite metode m-ar fi influențat.

Cine altcineva putea să mă convingă pe mine să renunț la decizia mea, care ambasador? cine? nimeni! Toate astea sunt niște insinuări ale lui Kozak. Îmi pare rău că Vladimir Putin a utilizat această îndreptățire a lui Kozak, care a prăvălit misiunea sa pe care a avut-o la noi în țară. De la bun început am înțeles spre ce va duce acest lucru”, a mai adăugat Voronin.

Liderul PCRM a mai declarat că recent, fostul lider separatist de la Tiraspol, Igor Smernov, a oferit un interviu unei publicații din regiunea separatistă unde a precizat că „dacă atunci, în 2003, Voronin ar fi semnat „Memorandumul Kozak”, Transnistria demult era să-și obțină independența”.

„Am văzut atunci, 17 ani în urmă. Acolo era scris „negru pe alb” ce înseamnă această înțelegere, când urma Transnistria să-și declare independența și cu ce urma noi să rămânem. Nu am putut atunci să merg împotriva principiilor morale, omenești și nici statale și să trec această linie, cu tot respectul către Putin. Nu am parafat „Memorandumul Kozak”. Nu doar eu am scris acest document, șase persoane au participat la scrierea acestuia. Noi l-am scris, i l-am dat lui Kozak și el s-a dus să-l ducă la Tiraspol. A venit de acolo cu rectificări, pe care noi nu le făcusem. Atunci, eu i-am zis lui Kozak că eu voi contrasemna ceea ce îi dau să ducă l-a Tiraspol. Și după asta el s-a dus la Moscova. Nu se poate să decizi așa, mai ales când e vorba de chestiuni de stat”, a adăugat Voronin.

Voronin a mai povestit că o perioadă de timp nu putea să ia legătura cu Putin pentru a-i explica de ce nu a semnat acel memorandum. În final, în 2004 s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit, unde au discutat peste 4 ore, într-o cameră de la Kremlin și au clarificat lucrurile. În context, Voronin spune că nu înțelege de ce Putin a spus recent că Occidentul l-ar fi influențat pe acesta, atunci în 2003


Pub