(video) Cecul bancar sau plățile cu telefonul mobil. Care sunt avantajele plății fără numerar

educația financiara

În anul 2019, în Moldova erau puse în circulație peste două milioane de carduri, dintre care 1,968 milioane de carduri de debit și 44 000 de carduri de credit. În total, anul trecut, valoarea retragerilor de numerar a constituit peste 51 de miliarde de lei, iar valoarea plăților cu cardul a constituit 10,5 miliarde de lei. Aceste cifre denotă faptul că moldovenii din an în an preferă să utilizeze cardul bancar în operațiunile lor financiare: achiziții de produse alimentare, vestimentație, bilete de avion sau achitarea serviciilor sau amenzilor. În ultima ediție din acest an discutăm despre modalitățile de plată fără numerar.

Fiecare bancă oferă un catalog de produse bancare, care, cu alte cuvinte, constituie oferta bancară. Cererea sau serviciile bancare răspund la nevoile și solicitările clienților. Astfel, printre cele mai folosite servicii bancare se regăsesc: transferuri și plăți inter/intra-bancare/internaționale, plăți în numerar, plăți prin canale electronice, private banking, internet banking, servicii de consultanță și altele.

În prezent, se cunoaște o multitudine de modalități de plată începând de la cele tradiționale, cu implicarea contactului fizic, și terminând cu plățile online, cu cardul direct din mașină sau din dormitor. Iar odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, plățile fără numerar au devenit mai populare și, în același timp, necesare în vederea prevenirii răspândirii coronavirusului de tip nou.

Aproape orice produs, din aproape orice colț al lumii, este accesibil astăzi prin intermediul magazinelor virtuale și al diversificării modalităților de plată, care încurajează shoppingul online. Ce facem când dorim să cumpărăm din China sau America un produs? Corect, îl achităm online cu cardul bancar.

Dar haideți de la început să facem claritate în tipurile de plăți. Aici ne referim atât la banii de hârtie, cât și la cei virtuali.

Așadar, când mergem la cumpărături și interacționăm cu vânzătorul, achităm produsele cu banii de hârtie, iar acest procedeu se numește plata cu numerar. Ea reprezintă cea mai veche și utilizată formă de circulaţie a banilor.

A doua modalitate populară de plată este cea fără numerar. Ea este de mai multe feluri: plata cu cardul bancar, plata prin conturi virtuale, plata prin transfer bancar şi plata cu cecul. Despre toate acestea o să vă povestesc în continuare.

Mai multe informații despre tipologia cardurilor bancare, tipurile de plăți cu cardul sau cu telefonul mobil află în videoul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente