fbpx

NATO și Comisia Europeană își verifică sistemele informatice, după atacul cibernetic masiv din SUA

NATO şi Comisia Europeană au anunţat sâmbătă că își verifică sistemele informatice după un atac cibernetic masiv împotriva unor agenţii guvernamentale americane, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Hackerii au reuşit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea şi supravegherea reţelelor informatice ale marilor companii sau administraţii, scrie digi24.ro.

Microsoft a anunţat joi seară că a informat peste 40 de clienţi afectaţi de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre alte ţările vizate se numără însă Belgia (unde se află sediile NATO şi Comisiei Europene), Canada şi Regatul Unit.

„În acest stadiu, nu am descoperit nicio dovadă că securitatea vreunei reţele a NATO ar fi fost compromisă. Experţii noştri continuă să evalueze situaţia, pentru a identifica şi a reduce orice eventual risc pentru reţelele noastre”, a declarat un reprezentant al NATO. Acesta a precizat că organizaţia folosea programul SolarWinds în unele dintre sistemele sale informatice.

„NATO dispune de o echipă de intervenţie informatică rapidă, care poate fi mobilizată în orice moment şi centrul nostru operaţional pentru spaţiul cibernetic funcţionează normal”, a subliniat el.

La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că singura entitate a programului SolarWinds utilizată în sistemele sale informatice „nu a fost atinsă de incident”, dar a precizat că serviciile sale „analizează situaţia”.

Washingtonul a acuzat vineri Rusia că se află în spatele acestui atac cibernetic de mare amploare, însă Moscova a respins orice implicare a sa.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button