(video) Igor Dodon „preîntâmpină” agricultorii: O să vă amintiți de Guvernul Chicu ca de cele mai bune timpuri! PAS și Platforma DA stau în spatele protestelor

Șeful statului Igor Dodon susține că cerințele agricultorilor s-au schimbat, odată cu ultimele proteste. Dacă inițial aceștia cereau bani, acum acestia sunt de ordin politic, fiind solicitate alegeri anticipate și demisia Guvernului Chicu, iar în spatele acestora ar sta președinta aleasă, Maia Sandu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă inițial se cereau bani, modificări la legislație, acum se cere demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Ceea ce îmi permite să afirm încă o dată că în spatele acestui protest stau liderii de partid Maia Sandu și Andrei Năstase. Copiii mei au întârziat joi și vineri din cauza tractoarelor, care stau în centrul Chișinăului. Eu cred că lucrul ăsta nu este corect. Cei care două săptămâni în urmă rupeau microfoanele prin parlament, Platforma DA, PAS, deputații lor, acum au urcat cu tractoarele pe scările parlamentului”, a spus Dodon.

Președintele s-a referit și la solicitările fermierilor, care spune acesta au fost aprobate prin votul Parlamentului.

„Au cerut ca TV în agricultură să nu fie majorat și s-a întâmplat prin vot în Parlament, și a doua să fie mai mulți bani pentru agricultori, ca să îi dai trebuie să îi iei de undeva, dar noi am găsit și în 2021 prevede că se majorarea fondul de subvenționare”, a precizat Dodon.

Ce ține de cerințele politice, Dodon spune că demisia Guvernului nu va soluționa problema acestora.

„Nu cred că sunteți cointeresați ca Guvernul să plece. Dacă guvernul pleacă, cine o să facă rectificarea bugetară și să adauge cele 500 de milioane la Fondul de subvenționare în agricultură? Dacă Guvernul este demis, atunci nu poți modifica Legea Bugetului. Trebuie să fie aviz pozitiv de la Guvern. ȘI v-ați blocat voi înșivă. Ați luat o lozincă politică, dar vă contraziceți. Pe de o parte vreți mai mulți bani pentru agricultură, pe de alta cereți azi să plece guvernului. Nu va pleca Guvernul azi. Alt guvern nu va fi numit și se blochează totul. De aceea, recomandarea mea pentru agricultori este să lăsați politica într-o parte. Stimați agricultori, voi o să vă aduceți aminte de guvernul Chicu în timpul președinției lui Dodon ca de cele mai bune timpuri. Peste jumătate de ani o să vă aduceți aminte: E rău cu rău dar mai rău fără rău”, a conchis Dodon.

Fermierii au organizat miercuri, 16 decembrie, un nou protest. Aceștia au venit cu tractoarele în fața Parlamentului, ulterior au încercat să urcă cu acestea pe scările Legislativului. După mai multe îmbrânceli, oamenii legii folosesc gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. Bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocat.

Deocamdată președinta aleasă, Maia Sandu și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, nu au comentat acuzațiile.


Pub