Un an cu multe provocări, dar semnificativ pentru regiunea CEFTA

„CEFTA în pandemie: Realizări și Provocări” este titlul conferinței hibride de astăzi, care a fost lansată la Jahorina, Bosnia și Herțegovina pentru a marca sfârșitul săptămânii dedicate CEFTA 2020.

Foto: CEFTA

Evenimentul de închidere a urmat după câteva zile de întâlniri și discuții pe platforme virtuale și a fost o oportunitate de a face totalurile realizărilor din anul 2020.

Președinția Bosniei și Herțegovinei în cadrul CEFTA a a fost marcată de două realizări importante: menținerea și facilitarea comerțului, în pofida pandemiei COVID-19 și adoptarea planului de acțiuni privind crearea pieței regionale comune.

Stasa Košarac / Sursa:CEFTA

La deschiderea conferinței, domnul Stasa Košarac, Ministrul bosniac al Comerțului Exterior și al Relațiilor Economice a declarat că acesta este un eveniment semnificativ ce vizează încheierea cu succes a președinției CEFTA a Bosniei și Herțegovina, care s-a realizat în circumstanțe foarte complexe.

„Această conferință ne demonstrează sinergia muncii colective asupra obiectivelor comune, lăsând deoparte dezacordurile și barierele comerciale. Astăzi, Vă invit să discutăm care sunt provocările și oportunitățile și ce trebuie să facem împreună pentru a aprofunda integrarea noastră economică. Faptul că am putut reacționa rapid la perturbările schimburilor comerciale de la începutul acestui an, a demonstrat că putem adopta măsuri comune eficiente. Beneficiile comerciale sunt, cu siguranță, vitale, dar acestea includ și efectele economice, or aceasta este doar o parte a imaginii per ansamblu. De asemenea, comerțul creează legături mai strânse în regiune și ne conectează cu celelalte țări ale lumii. Datorită unor relații strânse și stabile de care am beneficiat prin prisma comerțului, menținem și dezvoltăm relații pașnice între noi. Comerțul încurajează, de asemenea, competitivitatea fiecăreia dintre companiile de pe piață și, astfel, consolidează fiecare dintre economiile care participă la CEFTA", a relatat ministrul Košarac.

Ca reacție la răspândirea rapidă a noului coronavirus pe continentul european, părțile CEFTA au adoptat măsuri restrictive, care aveau ca scop să acorde prioritate sănătății și siguranței cetățenilor acestora, inclusiv restricționarea circulației persoanelor și a mărfurilor. În vederea minimizării impactului economic negativ, garantării deschiderii canalelor comerciale și asigurării aprovizionării cu mărfuri esențiale, precum materiale medicale, alimente și furaje, părțile CEFTA au convenit asupra instituirii coridoarelor verzi și a benzilor verzi în baza propunerii comune a Comunității de Transport și CEFTA.

Emir Djikic / Sursa:CEFTA

Directorul Secretariatului CEFTA, Emir Djikic, a declarat că aproape o jumătate de milion de camioane au beneficiat de coridoarelor verzi, iar 20% din acestea au acces la benzile verzi pentru a transporta mărfuri esențiale.

El a subliniat că pentru perioada următoare principalele priorități vor fi reducerea timpului de așteptare la frontieră cu cel puțin 30%, extinzând coridoarele verzi și benzile către punctele de trecere a frontierei cu UE și adaptându-le la normalitate, atunci când aceasta va fi posibil după pandemie. Mai mult, se va lucra asupra recunoașterii reciproce a documentelor importante pentru plasarea produselor și serviciilor pe piețele regionale, reducerii timpului și costurilor comerțului electronic regional și extinderea cooperării în cadrul CEFTA pe noi domenii, cum ar fi proprietatea intelectuală și protecția consumatorilor.

Mai multe realizări importante în 2020 sunt:

● Implementarea Protocolului Adițional 5 privind facilitarea comerțului prin intrarea în vigoare a Deciziei privind recunoașterea reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați de tip S.

● Adoptarea Hotărârii referitoare la facilitarea comerțului cu fructe și legume.

● Implementarea continuă a Strategiei CEFTA de Gestionare a Riscurilor Vamale.

● Ratificarea Protocolului Adițional 6 privind comerțul cu servicii, care va intra în vigoare începând cu anul 2021. Aceasta va apropia și mai mult piețele de servicii din CEFTA și va oferi mai multe oportunități pentru companii și cetățeni.

● Aprobarea în iunie 2020 a Foii de parcurs CEFTA privind comerțul electronic și lansarea facilitării comerțului cu servicii turistice.

● Lansarea bazei de date de reglementare a serviciilor, o nouă completare a pachetului de transparență CEFTA, care va servi pentru informare a factorilor de decizie și mediului de afaceri.

● Lansarea bazei de date CEFTA Binding Tariff Information (BTI) - Informații tarifare obligatorii - o platformă regională care compilează toate informațiile legate de deciziile anticipate (descrierea și clasificarea tarifelor) din CEFTA.

● Lansarea negocierilor oficiale privind îmbunătățirea mecanismului de soluționare a litigiilor dintre părți.

CEFTA / Sursa:CEFTA

Trei paneluri de discuții intitulate „Cooperarea economică regională: Repere pentru soluțiile regiunii la COVID-19 și calea pentru o redresare economică durabilă”, „Programele CEFTA de recunoaștere reciprocă: potențial pentru stimularea comerțului cu CEFTA” și „Comerțul electronic: Calea către redresarea economică a regiunii CEFTA” a fost o oportunitate de a discuta implicările pandemiei pentru comerț în cadrul CEFTA și posibilitățile de sprijin și accelerare a redresării regiunii. Panelistii au făcut schimb de opinii cu privire la programele de recunoaștere reciprocă și oportunitățile pentru stimularea comerțului CEFTA, având în vedere impactul revoluției digitale și beneficiile comerțului electronic.

Conferința CEFTA a fost susținută de proiectul Uniunii Europene - EU4Trade.

Amintim, că Acordul Central European de Comerț Liber (CEFTA) la care Republica Moldova face parte, a intrat în vigoare în a doua jumătate a anului 2007. Acesta reprezintă un acord ce prevede anularea tuturor taxelor vamale la operațiunile de import și export, a restricțiilor cantitative și a altor taxe cu efect echivalent în comerțul cu produse industriale și majoritatea produselor agroindustriale. Membrii CEFTA sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Serbia și UNMIK Kosovo.

Republica Moldova a deținut președinția CEFTA pe parcursul anului 2015.

CEFTA / Sursa:CEFTA
CEFTA / Sursa:CEFTA
CEFTA / Sursa:CEFTA
CEFTA / Sursa:CEFTA


// console.log('no ads situation')