Reacția Platformei Pentru Moldova la mai multe critici privind legea „farmaciilor mobile”

În legătură cu interpretările și speculațiile apărute în spațiul public, urmare a adoptării proiectului de lege cu privire la activitatea farmaciilor mobile și cel privind activitatea farmaceutică, Platforma „Pentru Moldova” vine cu o serie de concretizări. „Respingem categoric falsurile referitoare la faptul că în farmaciile mobile vor fi vândute medicamente neautorizate, periculoase, în condiții inadecvate și de către personal necalificat”, se arată într-un comunicat al Platformei.

Foto: UNIMEDIA

„În unitățile mobile, care vor asigura transportarea medicamentelor, vor fi respectate cu strictețe regulile sanitare, transportarea și desfacerea lor.

În spațiul public se afirmă eronat și obraznic că, prin intermediul farmaciilor mobile, va fi permisă vânzarea substanțelor/medicamentelor psihotrope. Legea prevede că farmaciile mobile nu vor putea comercializa medicamente cu conținut de substanțe stupefiante, psihotrope și precursori. Farmaciile mobile vor avea dreptul să livreze la domiciliu medicamente pensionarilor cu dizabilitate severă, imobilizați la pat iar cheltuielile vor fi compensate de CNAM.

Subliniem că activitatea farmaciilor mobile va fi asigurată de către lucrători medicali calificați cu studii superioare sau medii.

În contextul speculațiilor referitoare la locurile în care vor activa farmaciile mobile, subliniem că acestea urmează a fi stabilite în coordonare cu Agenția Medicamentului și a autorităților locale. Prioritar, activitatea farmaciilor mobile se va desfășura pe lângă Centrele medicilor de familie din satele în care lipsesc farmacii, în baza unui grafic prestabilit cu cetățenii din localități și administrațiile locale.

De asemenea informăm că lista medicamentelor fără prescripție, care vor fi permise spre comercializare în afara farmaciilor ar urma să fie una restrânsă. Aceasta va fi coordonată cu Agenția medicamentului și va include doar medicamente bazate pe plante medicinale sau cele cu risc de farmacovigilență scăzută. Legea prevede că Agenția medicamentului va publica pe pagina web a instituției lista medicamentelor care vor fi distribuite în punctele special amenajate, decise de Agenție. Acstea pot fi Oficii ale medicilor de familie, cabinete individuale ale medicilor de familie, centre de sănătate publice si private, sau alte locuri special amenajate. Cadrul lega adoptat prevede că eliberarea medicamentelor fără prescripție va fi asigurată doar de către personal instruit. Mai mult, medicamentele vor fi comercializate doar adulților.

Platforma „Pentru Moldova” subliniază că mecanismul detaliat care va asigura respectarea calității medicamentelor, care vor fi eliberate prin intermediul farmaciilor mobile, urmează să fie pus în aplicare de către Guvern”, se mai arată în comunicatul citat.


Pub