Cea mai mare schimbare pe care Google o vrea pentru telefonul tău

În comparația Android vs. iPhone, cel din urmă încă are un avantaj important: primește actualizări rapid. Google vrea să mai reducă din handicap într-un caz important.

Foto: newsking24.com

În urmă cu peste doi ani explicam de ce Android încă pierde masiv la capitolul actualizări. Google a reușit, în ultimii trei ani, să reducă diferența la un capitol cheie: actualizările de securitate. Dar când vine vorba de trecerea la noile versiuni e mult în urma iOS. Motivele sunt numeroase, de la hardware până la lentoarea producătorilor, citează Playtech.

Un parteneriat recent ar oferi un suport suplimentar. Google și Qualcomm lucrează împreună să-i convingă pe producători să se alinieze la Project Treble. Acesta a fost anunțat în urmă cu trei ani, dar Google depinde de producători.

Astfel, cele două companii doresc să extindă perioada de suport software de acum înainte la patru ani pentru fiecare procesor în parte. Astfel, chiar dacă pe un telefon cumpărat în 2020 nu vei primi și Android 14, măcar va fi cât de cât sigur.

De ce e relevantă colaborarea Qualcomm – Google

În prezent, Qualcomm e cel mai mare producător de procesoare. Iar concurența pe Android e destul de redusă: MediaTek pentru telefoane ieftine, Samsung (pentru propriile telefoane și câteva modele de la parteneri ca Xiaomi sau Vivo) și Huawei (care livrează doar pe telefoanele sale).

Majoritatea companiilor oferă doi sau maximum trei ani de actualizări de securitate. Asta și pentru că procesoarele pe care le folosesc nu mai primesc actualizări din partea producătorilor, ceea ce înseamnă că pot aduce actualizări de funcționalitate de multe ori, dar nu și de securitate.

În ceea ce privește Project Treble, scopul principal e să actualizeze telefoanele mai repede. La pachet cu acesta, și cu noile procesoare Qualcomm, peisajul din următorii ani pentru Android ar trebui să fie mai luminos. Totuși, de reținut, Snapdragon 888 este primul procesor care va beneficia de pe urma acestei inițiative. Totodată, doar dispozitivele care se lansează de acum înainte vor beneficia de actualizări extinse.


Pub