Ucraina: Primele doze de vaccin sunt așteptate în luna februarie

Primele doze ale unui vaccin împotriva Covid-19 ar putea ajunge în Ucraina în februarie, a anunțat vineri prim-ministrul Denis Șmigal, adăugând că guvernul poartă discuții cu mai mulți furnizori, informează Agerpres.

Foto: UNIMEDIA

Separat, ministrul sănătăţii Maksim Stepanov a declarat că Ucraina doreşte să reia producţia propriului vaccin candidat şi pregăteşte un studiu clinic, fără a oferi detalii.

„Primele vaccinuri sunt aşteptate în februarie şi pentru aceasta guvernul poartă discuţii (...) direct cu producătorii de vaccin şi cu guvernele ţărilor unde aceste vaccinuri vor fi produse sau au fost deja contractate", a declarat Şmigal în faţa parlamentului.

El a mai spus că guvernul speră să primească în martie primul lot de opt milioane de doze de vaccinuri în conformitate cu mecanismul Facilitatea COVAX, înfiinţat pentru a furniza vaccinuri împotriva Covid-19 ţărilor mai sărace.

Ucraina nu a dat încă aprobarea oficială pentru niciun vaccin.

Bilanţul zilnic al infecţiei cu coronavirus a început să crească în septembrie şi a fost de atunci constant ridicat, determinând guvernul să impună mai multe lockdown-uri naţionale pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Guvernul a anunţat săptămâna trecută că va introduce restricţii severe de lockdown în ianuarie.

Măsurile, care includ închiderea şcolilor, cafenelelor, restaurantelor, sălilor de sport, centrelor de divertisment şi interzic adunările în masă, vor fi în vigoare în perioada 8-24 ianuarie.

Guvernul a introdus luna trecută lockdown-uri în weekenduri, închizând sau restricţionând majoritatea afacerilor, cu excepţia serviciilor esenţiale precum magazine alimentare, farmacii, spitale şi transporturi. El a ridicat restricţiile pe 2 decembrie.


Pub