Nume
Parola
Vizualizări: 4092
A avut loc Adunarea generală a Rețelei naționale de revitalizare urbană din Republica Moldova
Online, 18 Decembrie 2020 — Adunarea generală a Rețelei naționale de revitalizare urbană (RNRU) din Republica Moldova a avut loc vineri, 18 decembrie 2020, în format de videoconferință. La eveniment au participat directorul ADR Nord, Maria Prisacari, și specialiști din cadrul Agenției.

Alocuțiuni despre succesele obținute în domeniul revitalizării urbane în țara noastră, precum și despre sprijinul Poloniei în acest sens au rostit E.S. Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova; Igor Malai, șef Direcția politici de dezvoltare regională a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al RM; Maciej Aulak, director de departament în cadrul Ministerului Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională al Republicii Polone; și Tomasz Horbowski, director de țară, Solidarity Fund PL în Moldova.

În cadrul videoconferinței, participanții au prezentat informații actuale despre evoluția procesului de revitalizare urbană în țara noastră. Cu acest prilej, reprezentantul MADRM, Igor Malai, s-a referit la revitalizarea urbană în contextul politicilor publice, iar consilierul Grzegorz Pragert de la Ministerul Fondurilor pentru Dezvoltare și Politică Regională (MFDPR) al Republicii Polone, a vorbit despre suportul oferit de țara sa pentru dezvoltarea Rețelei naționale de revitalizare urbană în Republica Moldova. La rândul său, Marina Vorbaneț, specialistă responsabilă de Revitalizarea Urbană în cadrul Primăriei municipiului Edineț, a prezentat evoluția creării Rețelei naționale de revitalizare urbană în țara noastră.

Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată proceselor decizionale interne. Astfel, prin vot, au fost aprobate constituirea RNRU, Regulamentul RNRU, aderarea noilor membrii la RNRU, alegerea Consiliului de administrare a RNRU și desemnarea secretariatului RNRU.

Procesul de revitalizare urbană, prin acțiunile sale integrate, își propune să asigure un dialog continuu dintre autoritățile locale și comunitățile urbane pentru realizarea ideilor inovative de dezvoltare urbană. În total, șase localități din Regiunea de Dezvoltare Nord au fost implicate în programe de revitalizare urbană. Este vorba de municipiile Bălți, Edineț și Soroca și de orașele Ocnița, Drochia și Sângerei. În anul 2020, municipiile Bălți, Edineț și orașul Drochia, alături de cinci localități urbane din alte regiuni ale țării, au obținut granturi pentru implementarea proiectelor de revitalizare urbană în cadrul apelului de propuneri al Fondului Granturilor Mici (FMG) 2020 - ediția Revitalizare Urbană, organizată în parteneriat cu MADRM (Moldova) și MFDPR (Polonia). Apelul a fost cofinanțat din fondurile programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone – Polish Aid.

www.adrnord.md