00:44:05 20.04.2024
Stiri

Decizie publicată în „Monitorul Oficial”: Medicamente COMPENSATE parțial de stat pentru persoanele care se tratează acasă de COVID-19

Actualitate 18.12.2020 14:47 Vizualizări1699 Autor: Ziarul National
Decizie publicată în „Monitorul Oficial”: Medicamente COMPENSATE parțial de stat pentru persoanele care se tratează acasă de COVID-19


Persoanele cu forme uşoare şi moderate de COVID-19 care se tratează la domiciliu vor beneficia de medicamente compensate în proporție de 70% pentru adulți, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Decizia de a compensa medicamente pentru pacienţii cu COVID-19 care se tratează la domiciliu a fost publicată vineri, 18 decembrie, în „Monitorul Oficial” și a intrat în vigoare.

Preparatele destinate tratamentului COVID-19 în condiţii de ambulatoriu vor fi prescrise de către medicii de familie.

Aceste medicamente vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puţin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaţionale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Medicamentele compensate pentru tratamentul noului coronavirus la domiciliu vor fi prescrise atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Pacienţii cu caz confirmat de infecţie cu coronavirus de tip nou COVID-19 vor beneficia de 21 de denumiri comune internaţionale de preparate în anumite doze şi forme farmaceutice.

Este vorba despre unele medicamente pentru tratamentul simptomatic şi anume antitrombotice şi anticoagulante (acidum acetylsalicylicum, clopidogrelum, sulodexidum), medicamente care reglează acidul gastric (famotidinum), vasodilatatoare (pentoxifyllinum) şi bronhodilatatoare (salbutamolum).

De asemenea, pentru copii vor fi prescrise, la necesitate, antipiretice şi antiinflamatoare în cazul sindromului febril – paracetamolum, ibuprofenum; mucolitice şi expectorante – ambroxolum, acetylcysteinum, carbocisteinum.

Totodată, în funcţie de evoluția simptomelor, pacienţilor cu forme moderate de boală le vor putea fi prescrise şi medicamente antibacteriene, cum ar fi clarithromycinum, azithromycinum, roxithromycinum, amoxicillinum, amoxicillinum+acidumclavulanicum, doxycyclinum, cefuroximum, cefaclorum, cefpodoximum, cefiximum.

În anul 2020, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, dintre care peste 555 de milioane au fost deja valorificate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md