Linkuri accesibilitate

Statele Unite aprobă al doilea vaccin COVID-19


O comisie guvernamentală din Statele Unite a aprobat al doilea vaccin împotriva COVID-19, pe fondul creșterii alarmante a ritmului infectărilor.

Comisia cu rol de consiliere a recomandat autorităților americane să acorde aprobare de urgență companiei biomedicale Moderna, care a elaborat vaccinul în cooperare cu Institutele Naționale de Sănătate (National Institutes of Health - NIH). Membrii comisiei au decis cu un vot de 20-0 că beneficiile vaccinului prevalează asupra riscurilor la pacienții cu vârste de peste 18 ani.

Statele Unite aprobă al doilea vaccin COVID-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Pasul următor este eliberarea autorizației de către Administrația Alimentelor și Medicamentelor (Food and Drug Administration - FDA), astfel ca vaccinul firmei Moderna să devină al doilea aprobat până acum într-o țară occidentală.
Odată obținută autorizația, firma Moderna va începe să expedieze milioane de doze, amplificând un efort de vaccinare deja demarat în Statele Unite.

Campania a început săptămâna aceasta, când firma americană Pfizer și partenerul ei german BioNTech a început să livreze doze din primul vaccin aprobat în Statele Unite.

Vaccinul Moderna a fost evaluat ca eficace în proporție de 94%, față de 95%, cât are vaccinul Pfizer.

Moderna spune că vaccinul ei poate fi depozitat la temperaturi normale de congelator, în vreme ce vaccinul Pfizer are nevoie de stocare la minus 70 de grade Celsius.

Statele Unite au nevoie urgentă de vaccine într-o vreme când infectările cu coronavirus, internările și decesele provocate de el, au atins noi recorduri. Statele Unite au cel mai mare număr de infectări printre țările lumii – peste 1,6 milioane, și peste 310.000 de decese, potrivit bilanțului Johns Hopkins University.

În lumea întreagă, coronavirusul a ucis 1,6 milioane de oameni, infectând aproape 75 de milioane.

Odată cu aprobarea vaccinului Moderna, oficialii guvernamentali americani se așteaptă ca 20 de milioane de americani să poată primi primele injecții spre sfârșitul lunii curente, iar alți 30 de milioane - în ianuarie.

Primii beneficiari sunt lucrătorii din sistemul medical și oamenii în vârstă, ca și oficialii de rang înalt din Congres, judecătorii Curții Supreme și alții – inclusiv vicepreședintele în exercițiu, Mike Pence, programat la vaccinare la 18 decembrie, ca parte dintr-o campanie de a convinge oamenii că vaccinul este sigur.

Președintele ales Joe Biden ar urma să primească vaccinul săptămâna viitoare.

Între timp, pandemia face ravagii în lumea întreagă.

Brazilia, Germania, Turcia, Rusia și India au înregistrat fiecare cazuri de ordinul zecilor de mii la 17 decembrie, iar Coreea de Sud, una din țările lăudate pentru cum s-au comportat în primul val, în primăvară, a înregistrat vineri 1062 de cazuri, al doilea cel mai ridicat bilanț zilnic de până acum.

Statele și teritoriile australiene au început să impună la 18 decembrie restricții de frontieră după ce s-a înregistrat un nou focar de infecție în zona plajelor nordice din Sydney. Până acum, australienii fuseseră în general liberi să circule nestingheriți în propria țară.

China a anunțat, pe de altă parte, că va începe să vaccineze cetățenii din provincia sud-vestică Sichuan la începutul anului viitor, deși vaccinul încă nu a primit aprobarea oficială. Deja, în baza unei autorizații de urgență pentru un vaccin în curs de elaborare, au fost inoculați în China cam un milion de oameni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG