VIDEO// Moldoveni și români au format o grupare de contrabandă de țigări în Europa. Pagubele se ridică la zeci de milioane de euro

Mădălin Necșuțu
18/12/2020
Foto: Poliția Română de Frontieră

O grupare internațională formată și din români și moldoveni, implicată în fabricarea cladestină și traficarea țigărilor, a fost anihilată într-o amplă operațiune la nivel european coordonată de Oficiul European de Luptă Antifraudă. În ultimii ani, gruparea a produs ţigări de 80 de milioane de euro, relatează Digi 24.

„Membrii grupării au pus în funcțiune pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene fabrici clandestine de producere și ambalare de tigarete. Conform raportului întocmit de OLAF, prejudiciul adus de activitatea grupării transfrontaliere prejudiciul se ridică la 80 de milioane de euro”, a declarat comisarul Georgiana Teodorescu, ofițer la Poliţia Română de Frontieră .

În România, 50 de persoane care fac parte din această rețea de contrabandă cu țigări sunt vizate de audierile procurorilor DIICOT. Gruparea are ramificații dincolo de granițele României.

Contrabandiștii reținuți de DIICOT România sunt acuzaţi că aprovizionau cu marfă fabrici clandestine de ţigări din mai multe ţări din Europa. La activităţi au participat şi doi ofiţeri de la Garda Civilă din Spania. Materialele erau cumpărate din Ucraina şi Republica Moldova şi apoi transportate în baza unor documente false în ţările unde erau ambalate ţigările: Ungaria, Italia sau Spania.

Polițiștii români de frontieră au găsit, în mai 2019, mai multe materiale folosite în fabricarea țigărilor, ceea ce le-a trezit suspiciuni. Au început să facă cercetări și au descoperit la scurt timp că au de a face cu o rețea internațională de crimă organizată din care fac parte și cetățeni români și moldoveni.

În Iaşi, polițiştii au găsit hale imense în care se aflau zeci de cutii cu etichete, filtre, folii şi hârtie de împachetat. Un volum atât de mare de marfă încât contrabandiştii foloseau un stivuitor, mai precizează sursa citată.

Citește și: Mafia contrabandei cu țigări: brokerul lui Dodon

Mădălin Necșuțu
18/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii