fbpx

Devalorizarea leului ar fi fost orchestrată artificial? Bugetul național ar fi ratat sume impunătoare

Conform datelor publicate pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în perioada aprilie-iulie 2019, Banca Națională ar fi procurat de pe piața interbancară echivalentul a 155.07 milioane de dolari americani, la o rată medie ponderată de schimb de aproximativ 18.09 MDL/USD, cheltuind aproximativ 2,8 miliarde de lei moldovenești. Cel puțin asta susține o sursă citată de canalul de Telegram al jurnalistului Dumitru Ciorici.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Această informație ar pune sub semnul întrebării cum a fost gestionară situația de atunci de pe piața valutară.

Potrivit sursei, aceeași sumă de valută, recalculată la rata oficială de schimb la data de 31 decembrie 2019, care era 17.20 – suma constituia 2,66 miliarde de lei.

În așa fel, susține sursa citată, devalorizând leul moldovenesc în timpul verii trecute, BNM ar fi cheltuit (poate fi citit și ca: a micșorat profitul instituției) cu aproximativ 136.57 mln de lei.

„Dacă luăm în calcul rata medie de schimb pentru anul 2019 – 17.5 lei pentru un dolar, reiese o diferență mică. Mai exact – 91.49 mln de lei. Luând în calcul faptul că legea a fost modificată în 2019, iar jumătate din profitul BNM se transferă în bugetul de stat, acesta ar fi înregistrat un venit ratat (sumă neîncasată) cu o valoare estimată între 45 și 68 de mln de lei. Întrebați-vă acum de ce a avut loc fluctuația de curs vara trecută”, se mai arată în mesaj.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button