fbpx

Reacția Procuraturii, după ce Grigoriu a declarat se încearcă a da uitării dosarul Laundromatului: „Asistăm la acuzaţii iresponsabile”

După ce Inga Grigoriu a prezentat rezultatele activității Comisiei privind investigarea „spălătoriei rusești” și a acuzat Procuratura Generală (PG) că ar încerca să dea uitării dosarul, oamenii legii au venit cu reacție. Aceștia susțin că „asistăm la declarații iresponsabile”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Conform PG, responsabilii care au investigat cauza anterior ar fi pretins că au făcut anchetă, dar ar fi lăsat-o în nelucrare, nedorind clarificarea de esență a speței. Așadar, instituția afirmă că interpretarea extensivă, defavorabilă, necorespunzătoare spiritului dreptului și standardelor ce rezultă din instrumentele internaționale nu poate fi preluată, asumată și tolerată pentru viitor.

„Pentru a asigura o poziție fundamentată teoretic la subiect, a exclude incertitudinea și dublele standarde, a unifica practica de urmărire penală, Procuratura a solicitat opinia mediului academic în domeniul dreptului și anume de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Academia de Științe și Academia de Poliție.

Conlucrarea organelor de drept cu mediul academic profesional este o practică benefică, utilizată la nivel internațional și a mai fost utilizată de Procuratură pe parcursul ultimului an la clarificarea unor situații ce nu corespundeau spiritului legii.

Este inadmisibil, prin urmare, să asistăm la acuzaţii iresponsabile care nu vin din spațiul amatorismului, ci de la un președinte de Comisie parlamentară de anchetă și care recunoaște public că nu are studii juridice, dar care dă aprecieri atât acțiunilor Procuraturii, cât și mediului profesoral juridic, îndemnând direct la presiuni asupra organelor de urmărire penală.

Calificăm acest comportament ca fiind  arbitrar și abuziv, contrar legislației naționale și standardelor internaționale, menit să discrediteze întreaga activitate de combatere a criminalității grave, un atac direct și fără precedent la independența Procuraturii ca parte component a autorității judecătorești”, se arată într-un comunicat emis de instituție.

Precizăm că, potrivit Comisiei de anchetă, o parte din banii furați prin intermediul schemei cunoscută drept laundromat ar fi servit pentru a corupe deputați și funcționari. Declarații îi aparține președintei Comisiei, Inga Grigoriu, care totodată afirmă că 22 de miliarde de dolari au trecut prin 62 de țări.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button