image
Sursa foto: Jurnal.md

RM riscă să rămână fără finanțare externă; „Prin abrogarea „legii miliardului”, este afectată relația RM cu FMI”

Prin abrogarea „legii miliardului”, deputații socialiști, PartIdul Șor și cei de la „Pentru Moldova” au aplicat o lovitură gravă economiei RM. Efectele acestei legi vor genera o creștere a prețurilor prin infație, după emisia suplimentară de monede a BNM, iar slăbirea BNM are drept scop ruperea relațiilor cu partenerii de dezvoltare.

Potrivit deputatului PDM, Pavel Filip, anularea acestei legi înseamnă un blocaj cu FMI, iar întreruperea relațiilor cu FMI înseamnă că RM nu va avea acces în general la finanțare externă.

„Am semnat o motiune de cenzură împotriva acestui Guvern. El trebuie să plece cât mai rapid. Ajunge câte daune au făcut în ultimele săptămâni. Legile adoptate vor genera creșterea prețurilor, scumpirea medicamentelor oferite fără prescripție - au votat și o astfel de inițiativă - aceste legi vor dezbina și mai mult societatea și totodată Republica Moldova rămâne fără bani și în izolare internațională”, a declarat Pavel Filip în cadrul unui briefing.

Potrivit deputatului prin aceste proiecte votate, actuala majoritate urmărește scopul de a destabiliza situația financiară a RM și de a pune pe viitor responsabilitatea pe umerii președintelui Maia Sandu. Totodată schemele, cum e cea cu țigările cu foi Cigarillos, care prejudiciază bugetul cu 160 de miloane de lei, le vor asigura PSRM-Șor-Pentru Moldova finanțarea viitoarei campanii electorale pentru anticipate.

„Sunt acțiuni premeditate de destabilizare financiară a țării și o crimă împotriva propriilor cetățeni. Pe timp de pandemie, când e nevoie de bani, prin aceste acțiuni ei au lăsat RM fără finanțare” a mai spus Pavel Filip.

Amintim că deputații din PSRM-Șor-Pentru Moldova au votat ieri abrogarea Legii din 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și din 1 aprilie 2015. Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: