image
Sursa foto: Getty Images

De la ospătar la agent care face sute de milioane de euro. Povestea lui Mino Raiola, omul care a revoluționat transferurile

Mino Raiola (53 de ani) este agentul care ”face și desface” în lumea fotbalului. În ultimii ani, italiano-olandezul care îi reprezintă, printre alții, pe Ibrahimovic, Haaland sau Pogba, a făcut transferuri în valoare de circa 1 miliard de euro.

Povestea lui Raiola a început în restaurantul familiei. Născut în sudul Italiei, lângă Salerno, impresarul s-a mutat în Olanda, împreună cu părinții lui, când avea un an.

După ce a crescut, a lucrat ca ospătar în restaurantul familiei, cu specific italian și numit Napoli, și era cel care ținea legătura cu clienții, pentru că învățase olandeză mai bine decât tatăl său. Urechea sa aplecată spre limbi străine l-a ajutat mai târziu, în negocierile cu cluburile europene.

Mino Raiola vorbește șapte limbi, iar în tinerețe a studiat dreptul. A jucat și fotbal, la formația HFC Haarlem, apoi și-a găsit un job într-o agenție de impresariat locală (Sports Promotions), care avea sub contract mai mulți jucători olandezi.

La 19 ani a devenit milionar, când a cumpărat un restaurant McDonald’s local și apoi l-a vândut unui dezvoltator imobiliar. Întreprinzător, a avut mereu idei de business revoluționare. Spre exemplu, când un client al restaurantului familiei s-a plâns de probleme cu furnizorii săi italieni, Raiola a rezolvat lucrurile. A fondat o companie, numită Intermezzo, care a ajutat companiile olandeze să facă afaceri în Italia.

După ce s-a ”călit”, a decis să lucreze pe cont propriu, iar primul său transfer major a fost cel al cehului Pavel Nedved, pe care l-a dus de la Sparta Praga la Lazio, în 1996.

La început s-a concentrat pe marea echipă a lui Ajax, de la mijlocul anilor '90. Atunci a legat o conexiune puternică cu Zlatan Ibrahimovic, care avea să-i aducă peste o sută de milioane de euro de-a lungul anilor.

Mulți oameni din fotbal l-au criticat, pentru că obișnuiește să pună presiune pe cluburi. Spre exemplu, în 2012, Sir Alex Ferguson a povestit că era gata să-i prelungească înțelegerea lui Paul Pogba, dar Raiola a intrat în birou și a anulat tot.

Mino Raiola locuiește la Monaco, iar recordul său în materie de comisioane este de 25 de milioane de euro, sumă încasată când Paul Pogba s-a întors la Manchester United, de la Juventus, pentru 105 milioane de euro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: