image
Sursa foto: Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH)

Noi secțiuni dintr-un turn aztec al craniilor au fost descoperite de arheologii din Mexic

Arheologii au excavat noi secțiuni dintr-un turn aztec extraordinar care conține sute de cranii umane, situat sub centrul Ciudad de México.

Institutul Național pentru Antropologie și Istorie (INAH) al țării a anunțat că încă 119 cranii au fost dezvăluite. Turnul a fost descoperit în 2015 în timpul lucrărilor de restaurare a unei clădiri din capitala Mexicului.

Experții cred că turnul face parte dintr-un templu destinat zeului aztec al Soarelui, războiului și sacrificiului uman. Cunoscut drept Huey Tzompantli, turnul plin de cranii era situat cândva într-un colț al paraclisului lui Huitzilopochtli, protectorul capitalei aztece Tenochtitlan.

Aztecii au fost un grup de oameni care vorbeau limba nahuatl și care au dominat regiuni vaste din centrul Mexicului, între secolele XIV și XVI.

Una dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice din Mexic

Imperiul lor a fost înlăturat de către invadatorii conduși de conchistadorul Hernán Cortés, care a capturat Tenochtitlan în 1521. O structură similară celei din Huey Tzompantli a înspăimântat soldații care îl însoțeau pe conchistador atunci când au invadat orașul.

Structura cilindrică se află în apropierea Catedralei Metropolitane construită deasupra Templului Superior (Templo Mayor), unul dintre principalele temple din Tenochtitlan, cunoscut acum drept Ciudad de México.

„Templul Superior continuă să ne surprindă, iar Huey Tzompantli este fără îndoială una dintre cele mai impresionante descoperiri arheologice din țara noastră în ultimii ani”, a declarat Alejandra Frausto, ministrul Culturii din Mexic.

„Știm cu certitudine că au fost sacrificați sau transformați în ofrande pentru zei”

Arheologii au identificat trei faze de construire a turnului, care datează între 1486 și 1502, potrivit BBC.

Descoperirea inițială a turnului i-a surprins pe antropologi, care se așteptau să găsească cranii ale tinerilor soldați, însă au găsit și cranii de femei și copii, astfel stârnind dezbateri despre practica sacrificiului uman din Imperiul Aztec.

„Deși nu putem spune câți dintre acești indivizi au fost luptători, poate că unii erau luați ostatici pentru ceremoniile de sacrificare. Știm cu certitudine că toți au fost sacrificați sau transformați în ofrande pentru zei”, a spus arheologul Raul Barrera.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: