image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Sute de dosare ANI în care sunt vizați deputați, judecători și procurori, vor fi închise după legea votată de PSRM-ȘOR

Sute de procurori, deputați, dar și judecători vor putea scăpa de procedurile și dosarele pornite de ANI pe numele lor, după legea aprobată ieri de deputații PSRM și ȘOR în cadrul ședinței parlamentului. Legea prevede ca procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a un an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Această lege acționează și în favoarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, spune președintele Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, din motiv că procedurile în care aceștia sunt vizați ar putea fi aruncate la gunoi, din motivul depășirii termenului verificărilor.

Subiectul a fost discutat în această seară în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Deputații PSRM propun ca modificările să aibă un caracter retroactiv, astfel controalele inițiate de ANI până la data intrării lor în vigoare, să fie efectuate în baza prevederilor noi.

ANI a muncit foarte mult în acești doi ani de activitate. Eu rămân convinsă și sper foarte mult că se vor găsi din acei subiecți care pot să sesizeze Curtea Constiuțională, pentru că s-au luat anumite pârghii din competențe ANI pe domeniul de prevenire și combatere a corupției. Spre exemplu acum în procedurile de control, inspectorii de integritate pot verifica pe perioada mandatului de trei ani de zile de când este investit în această funcție, sau atunci când funcționarul își încheie mandatul, el rămâne subiect de control pentru încă trei ani. Odată cu tăierea acestui termen va fi doar un an și ne va fi dificil ca doar într-un an să facem procedurile de control, anume pe domeniul de verificare a averii, și la fel nu vom avea timp pentru aplicarea acelor sancțiuni contravenționale și disciplinare”, a declarat președinta ANI.

Odată cu intrarea ei în vigoare, legea presupune ca toți demnitarii publici care sunt vizați în prezent în controalele ANI, vor trebuie verificați după regulile noi, votate ieri la miezul nopții în Parlament.

„Aici este problema cea mai dureroasă pentru activitate. Dacă avem controale care s-au inițiat în proceduri anul acesta, termenul lor poate expira îndată ce va intra în vigoare această lege. Dacă avem dosare care au o procedură mai mult de un an, acestea vor fi clasate sau aruncate la urna de gunoi. Avem sute de dosare în care sunt vizați deputați, judecători, procurori, care acum se bucură ca și unii deputați. Lista pe care o avem noi din partea subiecților de control la categoria deputați, este destul de pestriță, și sesizările au venit din declarațiile de avere verificate, plus unii deputați care au depus sesizări pentru ca unii să fie verificați”, a declarat Rodica Antoci.

Această lege acționează și în favoarea fugarilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care sunt vizați în controalele ANI, dar care ar putea scăpa de acestea, atât încât termenul verificărilor pentru dosare va fi depăși un an. Rodica Antoci mai spune că la sfârșitul acestui an urmau să fie făcute publice mai multe rapoarte și dosare în care sunt vizați deputați și alți demnitari publici, însă, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, ANI nu va mai avea dreptul să facă publice aceste rapoarte.

„Referitor la Vladimir Plahotniuc, sesizări din oficiu au fost, poate și în procedură de control. S-au făcut și anume scrisori prin Ministerul Justiției pentru a solicita careva informații din extern, și dacă intră această lege avem de suferit, pentru că a trecut mai mult de un an. Situația este similară pentru sute de dosare. Acum sunt sute de dosare la inspectorul de integritate care mai devreme urmau să fie date spre publicul larg, în anul curent până la sfârșit sau chiar la începutul anului viitor. Cu intrarea în vigoare a acestei legi se va tăia din posibilitățile inspectorului de integritate. Subiecții vizați de ANI sunt informați despre aceasta și chemați să prezinte unele acte, acest fapt e cunoscut de toți, inclusiv de cei care au semnat acest proiect. Lucrul ăsta l-au făcut inspectorii din vara anului 2019 până în prezent și avem 15 dosare doar pe anul curent privind încălcarea regimului juridic al averilor, încălcarea averilor nedeclarate, sau cu diferența între veniturile pe care le-a declarat. Atunci când am vrut să ne bucurăm de rezultate și de munca inspectorilor se votează așa legi care ne subminează”, a mai adăugat Rodica Antoci.

Proiectul a fost elaborat de 11 deputați socialiști, printre care, Anatolie Lapuneț, Nicolae Pascaru, Oleg Sava, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Vitalie Eftodiev, Gheorghe Para și Fiodor Găgăuz. Întrebată dacă din aceștia se regăsesc cei care sunt vizați în prezent în verificările ANI, Rodica Antoci a declarat că autoritatea nu are dreptul să facă publice nume și prenume.

„Eu în calitate de președinte nu fac controale și exact ca societatea civilă aștept atunci când inspectorul de integritate aduce act de constatare. Nu putem spune nume și prenume pentru că avem o lege referitoare la datele cu caracter personal, din care am fost taxați pentru faptul că în nouă luni de zile depuneam comunicate cu nume și prenume așa cum fac colegii noștri de la ANI România, iar în cazul când a apărut un comunicat unde a fost vizat un demnitar, am fost dați în judecată și am pierdut în toate trei instanțe. De atunci ANI nu mai folosește date cu caracter personal în comunicate”, a spus președinta ANI.

Ce se va întâmpla odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, încă nu se cunoaște, spune Rodica Antoci.

„În primul rând vom aștepta să intre această lege în vigoare. După ce va fi publicată în monitorul oficial vom face analiza la toate dosarele pe care le au acum în control toți inspectorii de integritate pentru a rezulta care sunt termenii de examinare și la ce fază se află acestea. Abia după asta vom putea veni cu careva planuri de viitor”, a adăugat aceasta.

Amintim că săptămâna trecută, ANI a dat aviz negativ acestui proiect, „semnalând consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă”.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici:

Noutăţile partenerilor

comentarii: