Actualitate

Congresul SUA a aprobat modernizarea bazei de la Câmpia Turzii. Pas către F-35 în România?

Congresul SUA a adoptat definitiv în urmă cu câteva zile bugetul de 740.5 miliarde de dolari pentru apărarea ţării în 2021. Congresul a sfidat astfel ameninţarea unui veto al lui Donald Trump.

Totuși, înainte de a intra în vigoare, legea trebuie acum trimisă la Casa Albă pentru a fi semnată, dar Donald Trump ameninţă că-şi va folosi dreptul de veto, în special pentru că textul nu include abolirea unei legi, aşa-numitul "articol 230", care protejează statutul juridic al reţelelor sociale, pe care le acuză că sunt părtinitoare împotriva lui.

Revenind la buget, Congresul include și o investiție de 130.5 milioane de dolari pentru modernizarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii. DefenseRomania anunța despre această solicitare încă din vara acestui an.

Americanii intenționează să efectueze lucrări complexe de renovare care ar permite susținerea rotațiilor escadroanelor aeronavelor dislocate de US Air Force, dar și modernizarea platformelor de aterizare pentru încărcături periculoase. Potrivit documentelor consultate de publicația militară americană Stripes, investiția prevede și construcția unor depozite pentru combustibil.

US Air Force consideră esențiale modernizările la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii.

Amintim că în iunie 2019, SUA au relocat temporar personal militar și drone MQ-9 de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia către Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. La baza de la Câmpia Turzii americanii au dislocat de-a lungul timpului și avioane F-15, F-16 sau F-22 Raptor.

În acest sens, generalul (r.) Alexnadru Grumaz și-a arătat convingerea că următorul pas va fi dislocarea avioanelor stealth de generația a V-a F-35 în țara noastră.

„Forțele Aeriene Americane alocă 130 de milioane de dolari. Practic, baza de la Câmpia Turzii va deveni o bază modernă care va găzdui, în afară de dronele Reaper MQ-9, și avioane F-35 ale NATO.

Baza de la Câmpia Turzii e o bază de aviație avansată. Acolo vor fi depozite de logistică pentru aviație și vor fi depozite din care se vor putea scoate echipamente pentru a se face un aerodrom de campanie”, preciza generalul Grumaz.

https://www.defenseromania.ro  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *