ROMÂNIA

România, pregătită să înceapă vaccinarea anti-COVID în 27 decembrie, alături de celelalte state UE

Rata declarată de acceptare a vaccinului e diferită între spitalele COVID, faţă de cele non-COVID. În spitalele COVID, acesta este de peste 95%, în timp ce în restul spitalelor rata de acceptare este de 70% la cei cu studii superioare şi în jur de 50% la cei cu studii medii. De asemenea, există un grad de acceptare a vaccinării de aproximativ 80% în rândul medicilor de familie.

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie remuneraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare.

A doua etapă de vaccinare este estimată să înceapă din luna februarie.
Autorităţile medicale afirmă că nu este necesară testarea înainte de vaccinare, argumentul fiind că aproximativ 10% din voluntarii implicaăi în faza de testare a vaccinului trecuseră prin boală si nu au ştiut, tot aşa cum au fost vaccinaţi şi oameni care aveau virusul activ şi au avut un răspuns foarte bun. Potrivit aceloraşi autorităţi, chiar şi cei care se vaccinează vor trebui să poarte mască, până când se va atinge un procent de imunitate de peste 60-70%.

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare şi va fi contactată cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa de vaccinare va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului, fiind un document medico-legal. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *