Vicedirector de la SIS, eliberat din funcție: Care e motivul și ce urmează

Vicedirectorul Serviciului de Informații și Securitate, Artur Gumeniuc, a fost eliberat din funcție, printr-un decret prezidențial semnat de șeful statului în funcție, Igor Dodon.

Foto: realitatea

Artur Gumeniuc, care a ocupat funcția de director adjunct al SIS din iunie 2019, a fost eliberat „în baza unui demers de a demisiona din proprie inițiativă”, au declarat pentru UNIMEDIA surse din cadrul SIS.

Potrivit ultimelor modificări la legea SIS, directorii adjuncți urmează a fi numiți de către Parlament și nu de șeful statului, așa cum a fost până acum. Dacă modificările nu vor fi anulate de către Curtea Constituțională, care încă le examinează, atunci candidatul ce va lua locul lui Gumeniuc va trebui să primească agrementul Legislativului.

Dacă totuși modificările la legea SIS vor fi anulate de către Înalta Curte, atunci următorul adjunct al SIS va fi numit de către președinta Maia Sandu, întrucât actualul șef de stat în funcție a anunțat că nu va face uz de acest drept până la expirarea mandatului său.

În iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial.

Pe 3 decembrie 2020, cu proteste în stradă și scandal în Parlament, Serviciul de Informații și Securitate a trecut din nou drumul. Instituția a fost pusă în subordinea Parlamentului, cu votul a 51 de deputați.

Maia Sandu a criticat decizia legislatorilor și a chemat oamenii, la protest.

Igor Dodon a semnat decretul de promulgare a legii și are o explicație: „Tot ce a decis Parlamentul este modul de numire a vicedirectorului. Până acum acesta putea fi numit prin decret prezidențial, dar eu nu voi profita de acest lucru și am să las la latitudinea legislativului și noului președinte. Eu sunt împotriva limitării atribuțiilor președintelui și sunt, în continuare, pentru un stat prezidențial”.

Curtea Constituțională a suspendat însă legea, în cadrul examinării sesizării nr. 195a/2020 depusă de către Sergiu Litvinenco, deputat PAS. Examinarea cauzei in fond încă nu a fost anunțată.

Artur Gumeniuc a devenit general-maior al SIS, în martie 2020, printr-un decret prezidențial.


Pub