(video) Vladimir Putin, despre declarațiile Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse de pe Nistru: „Nu a spus nimic nou”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, recunoaște că trupele ruse trebuie retrase din regiunea transnistreană, dar a precizat că e nevoie de anumte condiții. Declarația liderului de la Kremlin vine după ce jurnaliștii au solicitat ca acesta să comenteze declarațiile Maiei Sandu legate de necesitatea retrageri trupelor GOTR și transformarea misiunii de pacificare din stânga Nistrului în una civilă sub egida OSCE, în cadrul conferinței sale anuale tradiționale.

Potrivit lui Putin, președinta aleasă, Maia Sandu nu a spus nimic nou prin susținerea acestei poziții, menționând că aceasta este una cunoscută în poziția liderilor din Occident.

„În calitate de reprezentant al unei forțe pollitice, Maia Sandu (Sandru) nu a spus nimic nou. Am auzit de la mai mulți reprezentanți a diferitelor țări din Occident că trebuie să ne retragem trupele de menținere a păcii”, a spus Putin.

Pe lângă faptul că președintele rus a schimonosit numele Maiei Sandu, spunându-i „Sandru”, a subliniat că deși Maia Sandu este președintă a Republicii Moldova, ea deține și cetățenia României. Totodată, Putin a spus că Rusia nu are nicio problemă cu retragerea trupelor militare din regiunea transnistreană, însă pentru ca asta să se întâmple trebuie să se găsească consens comun pe acest subiect.

„Ea e președinta Republicii Moldova, dar în același timp, cetățeană a României. Și noi suntem pentru retragerea trupelor ruse, dar atunci când va fi contextul potrivit, imediat cum va fi stabilit un dialog normal dintre Chișinău și Tiraspol, când toți vor alege calea păcii și înțelegerii. Noi pentru asta suntem. Și am fost foarte aproape de asta cu președintele Voronin, dar în ultimul moment, reprezentanți ai Vestului au pus presiune, el a refuzat, a respins înțelegerea și soluționarea conflictului transnistrean a fost amânată pe un termen nedeterminat. De ce, pentru ce? După asta am întrebat colegii din UE, „pentru ce ați făcut asta?” Ei, iată așa a ieșit. Dar mai devreme sau mai târziu, această problemă trebuie hotărâtă”, a conchis Vladimir Putin.

Amintim că subiectul privind retragerea trupelor ruse și transformarea misiunii pacificatoare în una civilă sub egida OSCE a stârnit reacții virulente din partea Rusiei acum câteva săptămâni.

La data de 4 decembrie reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal. Aceasta a comentat declarațiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a precizat că Rusia încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.

Amintim că la data de 2 decembrie, aliaţii din NATO au declarat că susțin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în stânga Nistrului”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

Declaraţiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE.

Maia Sandu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Chişinău, că nu există niciun acord semnat de Republica Moldova prin care să fie permisă staţionarea GOTR - creată pe rămăşiţele fostei Armatei a 14-a a URSS - în regiunea transnistreană, precum şi a muniţiei militare.

De la purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, până la şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, responsabilii ruşi au afirmat că retragerea „trupele ruse de menţinere a păcii” va duce la o „destabilizare” în regiune.

Ieri, Igor Dodon, a contrazis-o pe președinta aleasă, Maia Sandu, și a spus că, de fapt, poziția precum că Republica Moldova își dorește ca misiunea de pacificare din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă sub egida OSCE, este una expirată și că „nu este așa o poziție de mai mult timp”.

GOTR, având misiunea oficială a apărării depozitelor de muniţii sovietice din regiunea transnistreană, numără în jur de 1.500 de militari, iar forţa de menţinere a păcii rusească aproape 500.


Pub