Pavel Voicu, despre utilizarea gazului lacrimogen la protestul agricultorilor: „Colaboratorii poliției l-au folosit conform legislației în vigoare”

Pavel Voicu a spus că gazul lacrimogen utilizat ieri de colaboratorii poliției a fost în conformitate cu legea, or au existat protestatari care au trecut de limita protestului pașnic. Declarația a fost făcută de ministrul de Interne, Pavel Voicu în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1.

Foto: UNIMEDIA

„Nu numai ziua de ieri și alaltăieri a fost fierbinte, dar începând cu luna martie a fost dificil. Cu referire la patru colegi de-ai mei carabinieri, care se află la moment în spitalul Ministerului Afacerilor Interne, se află sub supravegherea medicilor și sunt bine la acest moment. Sper că într-un timp foarte scurt, colegii mei să revină pentru a-și satisfice serviciul în continuare.

Un carabinier a suferit o luxație, a fost călcat peste picior cu roata unui tractor, un carabinier a primit leziuni la brațe, alții la abdomen și în regiunea capului”, a totalizat Pavel Voicu despre acțiunea de protest de ieri.

Potrivit ministrului de Interne, gazul lacrimogen utilizat în cadrul protestului fermierilor a fost folosit conform legii, precizând că acesta a avut drept scop de a stopa manifestanții de la acțiunile ilegale, precum urcatul pe scările clădirii Legislativului.

„Conform Legii nr.26 fiecare cetățean are dreptul să protesteze pașnic, iar de a te urca cu tractorul pe scările Prlamentului sau de a merge pe trotuare, punând în pericol securitatea cetățenilor, sau de a te deplasa cu tractoare prin municipiul Chișinău, doarece tractoarele sunt destinate să meargă pe câmpuri, și să perturbezi circulația rutieră, consider că nu este o formă de a protesta pașnic.

Polițiștii care erau la asigurarea și menținerea ordinii publice, în special, la un obiect strategic de stat și după care am avut și consecințe în urma evenimentelor din 2009, când clădirea Legislativului a fost devastată, colegii mei, mai întîi i-a informat pe acești protestatari cum se prtotestează pașnic și care sunt consecințele când ei nu se conformează.

Întîi le-a fost cerut să se conformeze, să renunțe la această formă de protest și să treacă în cadrul legal, iar persoanele, nesubordonându-se la cerințele legale ale colaboratorilor poliției, dorind să ajungă cu tractorul în fața Parlamentului, dar noi nu știm intențiile lor de mai departe, colaboratorii poliției au folosit conform legislației în vigoare gazul lacrimogen care i-a făcut să se oprească din acțiunile ilegale pe care le-a întreprins unii dintre acei care protestează. Or, acțiunile lor sunt la moment examinate sub toate aspectele.

Pavel Voicu a informat că în urma acțiunilor de protest de ieri au fost deschise deja două procese penale și alte procese administrative.

„Avem înregistrate două procese penale, sunt examinate toate circumstanțele și în cazul în care împreună cu procurorii vom găsi acțiuni care întrunesc elemente constitutive, se vor porni procese penale,:Ce ține de încălcarea circulației, deja sunt pornite procese administrative și urmează a fi trași la răspundere. Legea este egală pentru toți, indiferent de ce ne dorim, iar drepturile unora se termină acolo unde se începe încălcarea drepturilor altor cetățeni. Este inadmisibil să fie devastate clădiri”, a conchis Voicu.

Amintim că Amnesty International Moldova condamnă orice formă de violență şi utilizarea gazelor lacrimogene atunci când aceasta nu este absolut necesară, din cauza cărora au avut de suferit inclusiv jurnaliștii, pe data de 16 decembrie 2020 în fața Parlamentului Republicii Moldova.

Ieri a avut loc protestul fermierilor, manifestanții au rupt cordonul de polițiști, intrând în altercații cu forțele de ordine, concomitent cei cu tehnică agricolă înaintând pe scările din scuarul Parlamentului. În momentul altercațiilor autoritățile au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Totodată, în urma acțiunilor de protest organizate ieri în centrul Chișinăului, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că 4 angajați ai Inspectoratului General de Carabinieri au avut de suferit din cauza altercațiilor. Astfel, angajaților MAI li s-a acordat primul ajutor medical la Institutul Medicină de urgență, după care au fost internați în Spitalul Ministerului Afacerilor Interne cu traumatisme asociate cu gradul de gravitate diferit, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne.


Pub