Autoritatea Națională de Integritate critică aprobarea legii privind termenul de control al averii

Autoritatea Națională de Integritate se arată îngrijorată și critică aprobarea în două lecturi a modificării Legii nr. 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, ce se referă la amendarea Legii privind controlul averii de către ANI.

Foto: ANI

Una dintre modificările adoptate la legea cu privire la ANI este reducerea termenului de control al averii funcţionarilor publici de la trei ani, la un an, de la încetarea funcţiei sau mandatului acestora.

„Săptămâna trecută, ANI a dat aviz negativ (vezi link) asupra acestui proiect, semnalând consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor, în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă.

Prin urmare, constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerare, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, se arată în comunicatul ANI.

Amintim că ieri, 16 decembrie, Parlamentul s-a întrunit în ședință, iar după mai multe discuții privind ordinea de zi, PAS, Platforma DA, PD și Pro-Moldova au părăsit plenul, prezentând o moțiune de cenzură împotriva Guvernului.

Deputații PSRM și Pentru Moldova au continuat ședința, iar după o pauză ce a durat până la 22:30, au revenit și au examinat și legile bugetar-fiscale pentru anul 2021. Pas și Platforma DA au blocat tribuna centrală, revenind și ei în sală, însă legile au fost adoptate cu votul a 56 de deputați, iar Legislativul a plecat în vacanța de iarnă.


Pub