Ce-a trimis Bojica. Chec din mere și pere cu cremă de brânză

Noroc și bun găsit! Săptămâna aceasta Bojica a trimis niște mere și pere în gospodărie. Iar eu m-am gândit că ar fi o ocazie bună să testez o nouă rețetă și, dacă îmi place, să ți-o recomand. 

Înainte de a-ți povesti cât de gustos a ieșit checul din mere și pere, vreau neapărat să-ți spun câteva chestii extraordinare despre merele moldovenești. Pun pariu că n-ai știut despre faptul că țara noastră este în top 10 din lume după volumul de mere exportate. Avem atât de multe livezi de mere în țară, mai exact vreo 52 mii ha, încât 250 tone de mere locale merg anual și spre mesele consumatorilor din străinătate. Iar cel mai curios este faptul că Moldova este pe primul loc în lume la volumul de mere exportat pe cap de locuitor. Adică am putea să ne mândrim cu merele noastre, dacă nu s-ar pune problema agriculturii intensive. E important să știi că o livadă de mere este tratată de 10, chiar și 15 ori pe sezon pentru a nu lăsă dăunătorii să distrugă roada. Există metode mult mai prietenoase cu mediul pentru a lupta cu insectele dăunătoare. De exemplu, confuzia sexuală, când în livadă sunt instalați difuzori de hormoni, care împiedică masculii insectelor să găsească femele pentru a le fecunda. Roada nu e chiar perfectă la aspect, și poate nici profiturile nu sunt aceleași pentru agricultorii care aleg metode mai prietenoase cu mediul. Dar consumatorii cu siguranță ar plăti mai mult pentru mere organice. Nici un profit însă nu poate justifica otrăvirea pământului și apelor noastre. Așa că, te rog, de fiecare dată când cumperi mere, spală-le bine înainte să le consumi. 

Iar acum, hai la vrăjit o gustoșenie de desert din Ce-a trimis Bojica. Ce m-a convins să încerc această rețetă este faptul că merele și perele nu se taie cubulețe sau felii, ci se dau prin răzătoare și devin parte din aluat! Ți-am trezit curiozitatea?

Ingrediente:

Pentru aluat: 

  • 250 g mere curățite și rase 
  • 250 g pere curățite și rase 
  • 180 g zahăr
  • 165 ml ulei (rapiță sau măsline)
  • 130 g stafide
  • 130 g nuci
  • 2 ouă, la temperatura camerei, bătute lejer 
  • 1 lngț vanilie
  • 390 g făină 
  • 2 lngț praf de copt
  • 2 lngț scorțișoară 
  • 1/2 lngț nucșoară
  • 1/2 lngț sare

Pentru cremă: 

  • 150 g cremă de brânză 
  • 200 g pudră de zahăr 
  • 75 g unt moale
  • 4 lng lapte 
  • 1/2 lngț vanilie

Etape:

  1. Pornește cuptorul la 150 grade. Combină într-un bol merele și perele rase. Dacă au lăsat zeamă, preferabil e să o storci. Adaugă zahărul, uleiul, stafidele și nucile. Bate lejer ouăle. Apoi adaugă-le la ingredientele de mai sus cu tot cu vanilie. Rețeta încercată de mine conținea mult mai mult zahăr, dar eu am redus cantitatea și nu am regretat deloc. 
  2. Amestecă între ele făina, scorțișoara, nucșoara, sarea și praful de copt. Este foarte important să ai toate condimentele pentru că anume ele vor parfuma acest chec și-l vor face irezistibil.
  3. Adaugă mixul de ingrediente uscate în bolul cu ingredientele umede. Amestecă-le bine până se omogenizează.
  4. Tapetează tava cu unt și toarnă în ea aluatul. Pune la copt pentru o oră. Testează checul cu scobitoarea. Dacă checul e gata, aceasta ar trebui să iasă curată din aluat. Scoate checul copt din cuptor și lasă-l să se răcească pe grătarul de la cuptor.
  5. Cât se răcește checul, facem crema. Bate crema de brânză cu pudra de zahăr și laptele, până se omogenizează. Adaugă vanilia și unge checul răcorit cu această cremă. Păstrează checul la frigider înainte să-l servești. Poți să-l decorezi cu nuci sau ciocolată rasă. 

Ceea ce face acest desert atât de savuros este combinația de nucșoară, scorțișoară, nuci și stafide. Iar aluatul pe bază de mere și pere e cu totul deosebit la gust. Pe mine checul acesta m-a inspirat să mai experimentez cu fructele și legumele drept ingrediente pentru aluat. M-aș bucura să-l încerci și să-mi scrii dacă ți-a plăcut. De asemenea, m-aș bucura să împarți cu mine rețetele tale preferate cu mere.

Text și fotografii de Nata Albot

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.