05:44:21 20.04.2024
Stiri

STUDIU // Fiecare al patrulea cetățean al R. Moldova NU crede în existența COVID-19, iar 70% se arată sceptici vizavi de o eventuală vaccinare împotriva noului coronavirus

Actualitate 17.12.2020 14:13 Vizualizări1309 Autor: Ziarul National
STUDIU // Fiecare al patrulea cetățean al R. Moldova NU crede în existența COVID-19, iar 70% se arată sceptici vizavi de o eventuală vaccinare împotriva noului coronavirus


Situația pandemică din R. Moldova se agravează pe zi ce trece, iar 2 650 de oameni au fost răpuși deja de COVID-19. Cu toate acestea, fiecare al patrulea cetățean al R. Moldova nu crede în existența noului coronavirus.

Potrivit Studiului „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova”, prezentat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, doar 31% din populație ar accepta un vaccin, în timp ce aproape 70% dintre respondenți sunt îngrijorați vizavi de siguranța vaccinării, dorind dovezi că acesta nu va avea efecte secundare.

Totodată, 85% dintre respondenți susțin că sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiul public, iar 56% sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane.

Procentul respondenților care consideră că există o probabilitate mare să se infecteze cu COVID-19 a crescut de la 33% în iulie la 41% în noiembrie și că aceasta ar fi grav. Percepțiile riscului de infectare sunt mai mari în grupul persoanelor în vârstă și femeilor.

Studiul mai atestă o reticență înaltă a oamenilor față de testare. Astfel, 38% din respondenți nu ar face testul dacă nu ar avea simptome după ce ar fi fost în contact cu cineva care a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Motivele principale ale acestei reticențe se rezumă la faptul că întreaga procedură este costisitoare - 41%, neîncrederea în teste - 39% și frica de infectare la locul testării - 18%.

Aceleași date arată că 46% din oameni sunt de acord ca cei care au peste 63 de ani să stea acasă, iar 77% consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să se autoizoleze.

Comparativ cu studiul precedent, a scăzut semnificativ procentul respondenților care consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus - de la 59% în august la 46% în noiembrie, iar 77% sunt îngrijorați de faptul că pandemia va avea consecințe economice pentru ei în viitor.

Menționăm că studiul a fost efectuat în perioada 10-20 noiembrie 2020, pe un eșantion de 1 001 persoane din 404 localități ale R. Moldova și are o eroare de ± 3%.

Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate țările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul național și situația epidemiologică din Republica Moldova. Datele au fost colectate de Centrul de Analiză și Investigații Sociologice, Politologice și Psihologice „CIVIS”, prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer, iar analiza a fost efectuată de Biroul Regional OMS pentru Europa, în parteneriat cu Universitatea din Erfurt (Germania). Studiul a fost realizat cu suportul financiar al Uniunii Europene și Biroului Regional OMS pentru Europa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md