19:10:53 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Agricultorii NU renunță la PROTESTUL din fața Parlamentului: ULTIMATUM pentru guvernare, valabil timp de 24 de ore

Actualitate 17.12.2020 16:12 Vizualizări2100 Autor: Ziarul National
VIDEO // Agricultorii NU renunță la PROTESTUL din fața Parlamentului: ULTIMATUM pentru guvernare, valabil timp de 24 de ore


UPDATE, ora 16.02 // Delegația agricultorilor care a mers în Parlament să discute cu deputații revendicările înaintate a revenit în fața protestatarilor și a anunțat că negocierile au fost „dure”.

Astfel, fermierii au oferit deputaților un ultimatum ca aceștia să găsească bani, timp de 24 de ore, pentru plata a câte 3 000 de lei pentru fiecare hectar cu porumb și floarea-soarelui distrus de secetă.

Agricultorii cer prevederi clare care să le satisfacă cerințele, nu promisiuni, și anunță că nu-și iau tractoarele din centrul Chișinăului, până o decizie privind acordarea de subvenții nu va fi publicată în „Monitorul Oficial”.

„Au arătat că pot lucra noaptea în interesul lor, acum au la dispoziție 24 de ore să lucreze în interesul nostru. Noplțile sunt lungi acum. Tehnica rămâne pe loc. Mâine, la 11.00, ne vedem tot aici”, a spus un reprezentant al agricultorilor, care a îndemnat și alți cetățeni să iasă la protest „pentru a scăpa de acest Parlament corupt, plin de hoți”.

„Noi nu plecăm!”, au scandat protestatarii.

UPDATE, ora 15.03 // Agricultorii se află și la această oră în fața Parlamentului și scandează „Jos mafia!” și „La pușcărie!”, în așteptarea unui răspuns oficial din partea guvernării la revendicările înaintate.





UPDATE //
Protestatarii au fost convinși cu greu să deblocheze bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și să-și parcheze tractoarele în altă parte, pentru a nu încurca transportului public din capitală.





UPDATE // O delegație a fermierilor merge să discute cu reprezentanții guvernării. Aceștia vor cere ca subvențiile pentru fermieri, circa 900 de milioane de lei, să ajungă în conturile acestora „până pe 10 februarie 2021”.

Un eventual rezultat al acestor discuții va fi făcut public la ora 14.30.




UPDATE // Una dintre reevendicărie agricultorilor este plata unor subvenții de 3 000 de lei per hectar. Întrebați de ce solicită demisia actualei guvernări, aceștia spus că „Guvenul ne-a mințit, de aceea oamenii se revoltă”.




UPDATE // Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a mers în fața protestatarilor să le povestească despre deputații PSRM-Șor care „s-au speriat pe bune de fermieri”. Anume acesta ar fi motivul pentru care „55 de nebuni” au împărțit „între ei” banii publici, „la miez de noapte, ca hoții”.

Grosu a adăugat că socialiștii i-au mințit pe agricultori, atunci când le-au spus că au găsit 600 de milioane de lei pentru ei: „Ați văzut vreo linie de buget? Nu există!”.

Liderul interimar al PAS a declarat că organizarea alegerilor parlamentare anticipate depinde de premierul Ion Chicu - ori își dă demisia, ori vine să înfrunte în Parlament moțiunea de cenzură depusă de opoziție împotriva Cabinetului său.





UPDATE // Protestatarii din fața Parlamentului scandează „Anticipate!”, „Jos Parlamentul!” și „Jos trădătorii!”.

În jurul Parlamentului au fost concentrate forțe importante de Poliție.




Sute de fermieri continuă și astăzi protestul în fața Parlamentului și cheamă cât mai mulți cetățeni să se alăture manifestației.

Protestatarii se declară nemulțumiți de faptul că autoritățile au dat „o palmă” celor care cresc pâinea în R. Moldova, atunci când au votat, în plină noapte, legile bugetului de stat pentru anul viitor.

Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova pentru Lapte și Carne, a îndemnat „să ieșim cât mai mulți în stradă ca să demitem Guvernul”, pentru că acesta ar ignora nevoile reale ale cetățenilor.

Potrivit lui Prisăcaru, dacă agricultorii nu produc, crescătorii de animale nu au cu ce le hrăni, iar cetățenii rămân fără lapte și carne. În același timp, „guvernanții au cu ce-și hrăni și învăța în străinătate copiii”.

CITIȚI și VIDEO // MOȚIUNEA de CENZURĂ împotriva Guvernului Chicu, în AER! Socialiștii și Partidul Șor au ÎNCHIS sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului, după ora 23.00

„Trebuie să scăpăm de hunta asta roșie”, a declarat Prisăcaru, referindu-se și la „tâlharul din Israel care conduce țara prin skype”.

„Ziua ne minciunesc, iar noaptea de golesc. Mă doare că nu suntem aici o mare de oameni. Moldoveni, nu fiți mămăligari, fiți fiii lui Ștefan!”, a îndemnat doamna Nina, o protestatară din raionul Ungheni.

Protestului agricultorilor s-au alăturat și veteranii, care susțin că actualul Parlament este „ilegal” și „plin de hoți și tâlhari”.

De cealaltă parte, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă participanții la eveniment „să protesteze pașnic și civilizat” și „să evite altercațiile și violența”.

„Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane. Menționăm că toate acțiunile ilegale vor fi înregistrate, astfel intervenim către organizatori și participanți să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru buna desfășurare a manifestației și asigurarea respectării normelor legale privind întrunirile”, cităm dintr-un comunicat al Poliției.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md