02:51:13 20.04.2024
Stiri

Raport al Consiliului Europei: România, printre țările europene care aplică cu succes legislația privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului

Actualitate 17.12.2020 16:32 Vizualizări792 Autor: Ziarul National
Raport al Consiliului Europei: România, printre țările europene care aplică cu succes legislația privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului


otrivit unui raport al Consiliului Europei, publicat miercuri, la Strasbourg, România se află printre țările europene care respectă legislația în privinţa monitorizării operaţiunilor bancare pentru prevenirea spălării banilor şi finanţării terorismului, relatează Agerpres.

Mai exact, raportul Consiliului Europei evaluează modul în care statele semnatare ale Convenţiei de la Varşovia (2005) privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului monitorizează operaţiunile bancare în scop de prevenţie.

Monitorizarea, de către autoritățile competente, a operațiunilor bancarea derulate prin unul sau mai multe conturi identificate este posibilă în baza aplicării articolelor 7(2c) și 19(1) din cadrul Convenției.

În acest sens, România este încurajată să continue aplicarea în practică a celor două articole menționate.

Convenția Consiliului Europei privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului este în prezent în vigoare în 37 de state membre. Alte şase state membre ale Consiliului Europei au semnat-o, dar nu au ratificat-o încă.

Acesta este primul tratat internațional care acoperă atât prevenirea, cât și controlul spălării banilor și finanțării terorismului. Textul Convenție specifică că accesul rapid la informații financiare sau la informații privind activele deținute de organizații criminale, inclusiv grupări teroriste, este cheia succesului măsurilor preventive și represive și, în cele din urmă, este cea mai bună modalitate de a opri activitățile criminale.

Conferința părților instituită prin tratat monitorizează punerea sa în aplicare prin efectuarea de revizuiri tematice în care toate părțile sunt evaluate în același timp cu privire la un anumit articol din convenție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md