12:38:35 29.03.2024
Stiri

Un medic român din Marea Britanie s-a vaccinat anti-COVID. Ce efecte secundare a avut

Actualitate 17.12.2020 18:30 Vizualizări1794 Autor: Ziarul National
Un medic român din Marea Britanie s-a vaccinat anti-COVID. Ce efecte secundare a avut Libertatea
medicul rezident Mihai Papagheorghe


Din primele 800.000 de doze de vaccin Pfizer împotriva noului coronavirus care sunt administrate în Marea Britanie, două au ajuns și la medicul rezident Mihai Papagheorghe, care lucrează într-un spital din Birmingham. Tânărul, în vârstă de 26 de ani, a primit deja prima doză de vaccin pe 13 decembrie. Următoarea este programată pe 9 ianuarie. Într-un interviu acordat Libertatea, medicul spune că a fost o decizie ușoară pentru el, dar îi înțelege pe oamenii reticenți în fața vaccinării.

Mihai Papagheorghe a plecat din România imediat după ce și-a dat licența la Facultatea de Medicină Carol Davila, din București. Este medic rezident de doi ani în spitale din Marea Britanie, iar vaccinul anti-COVID l-a primit după ce s-a înscris în programul spitalului din Nottingham, unde a lucrat timp de un an.

„Vaccinul se face pe bază de programare, se fac două doze, la un interval de 28 de zile. Prima doză am avut-o acum trei zile și, în afară de o durere locală, nu am avut alte efecte adverse”, spune medicul pentru Libertatea.

Nu există o monitorizare specifică pentru cei vaccinați, dar oamenii sunt încurajați să se adreseze echipei medicale care le-a administrat vaccinul, în cazul în care apar efecte adverse care nu pot fi gestionate acasă.

Vârstnicii și medicii, primii la imunizare

Planificarea campaniei de vaccinare în Marea Britanie vizează, pentru început, persoanele în vârstă, vulnerabile în fața virusului, și oamenii care lucrează în prima linie.

Planificarea campaniei de vaccinare în Marea Britanie vizează, pentru început, persoanele în vârstă, vulnerabile în fața virusului, și oamenii care lucrează în prima linie.

„În cadrul spitalului nu s-a făcut o anumită ierarhizare a personalului, putea să se înscrie oricine. Din ce am văzut acum, linkul de înscriere nu mai funcționează, probabil că au rămas fără doze la spitalul respectiv. Ei trebuie să se asigure că, dacă primești prima doză, au automat și a doua doză pentru tine”, explică medicul.

Acesta mai spune că în spitalul în care lucrează de două săptămâni, Queen Elizabeth Hospital din Birmingham, vaccinarea nu a început încă.

Nu a avut efecte adverse

Medicul susține că n-a avut niciun fel de efect advers, după prima doză, „și eu sunt o persoană destul de predispusă la alergii”. Spune că are astm și atopie, dar că nu există contraindicații pentru aceste afecțiuni. La a doua doză, acestea ar putea totuși să apară. Medicul explică: „Din ce am citit, FDA (agenția de medicament din SUA), care a autorizat vaccinul Pfizer pentru SUA, a spus că după a doua doză, incidența efectelor adverse este mult mai mare, însă și în cazul acela, efectele adverse sunt ușoare, de tipul febră, durere de cap, durere la nivelul injecției”.

Citiți continuarea articolului pe libertatea.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md